AKTUELNO

Božić po Julijanskom kalendaru obeležava se 7. januara.

Kako bi trebalo proslaviti Božić

-Na Božić treba ustati ranije, umiti se i zatim međusobno čestitati Božić rečima: "Hristos se rodi!" a odgovara se: "Vaistinu se rodi“! Posle kafe i slatkog treba otići u crkvu na liturgiju. Osim ako želite da se pričestite. Tad ne uzimate ništa od hrane - rekao je za portal Pink.rs etnolog Dragomir Antonić.

Foto: Printscreen Youtube

-U beogradskim hramovima liturgija počinje u devet časova, tako da ćete sigurno pre dvanaest sati biti kući. Tad je vreme da sačekate i položajnika, ako ovaj nije bio vredan, pa došao pre vašeg odlaska u crkvu. Bolje je kad je položajnik vredan - dodao je on.

Položajnik (polaženik, polaznik, pohodnik...) je prva osoba koja uđe u porodični dom na Božić. Položajnik dolazi sam ili je unapred određen zato što se smatra srećnim čovekom. Već kod svoje kuće položajnik se naročito priprema.On kod svoje kuće ne uzima ništa od hrane, jer će se ritualno omrsiti u kući koju polazi.

Kako je objsanio Antonić, nekad je položajnik donosio specijalno umešen kolač koji je davao domaćici, vina ili rakije za domaćina i nešto metalnog novca kojim će darivati badnjak. I malo pšenice kojom će darivati kuću. Položajnik pozdravi dom i sve ukućane sa „Hristos se rodi“, prospe pšenicu po kući, a usti mah neko od ukućana zaspe položajnika pšenicom. Tad on priđe ognjištu gde gori badnjak uzme grančicu badnjaka i džara ili čarka vatru, da polete varnice, govoreći:

Koliko varnica, toliko zdravlja Koliko varnica, toliko sreće i veselja Koliko varnica, toliko parica Nabrajajući sve čega misli da u domaćinovoj kući treba da se umnoži, a obavezno završavajući govor rečima „Amin, Bože daj“!

-Danas u mnogim stanovima nema ni ognjišta niti vatre, zato je sada jednostavnije zapaliti na ostacima slavske sveće koja će stajati u čiraku list ili grančicu od badnjaka i simbolično napraviti nekoliko varnica. Svakako treba voditi računa da varnica ne odleti prema zavesi ili nečem drugom lako zapaljivom. Sve ostale ritualne radnje uz izgovaranje molitvi i stihova mogu se slobodno izvoditi - naglasio je Antonić.

Foto: Printscreen Youtube

Božićna trpeza je uvek mrsna. Na trpezi se nalazi sve što je još u jesen spremljeno ili nabavljeno za zimu. Ima tu pršute, slanine, kavurme, čvaraka, švargli, kobasica, kajmaka, mladog i prevrelog sira, vruće proje, sarmi, podvarka, turšije, kiselog kupusa, struganih rotkvi, ajvara. Praseće pečenje nije potrebno pominjati. Osim prasetine obavezna je česnica.

Česnicu svi pridržavaju rukama i lagano okreću dok domaćin obavlja mirobožanje. Mirobožanje je jednostavno. Dok se česnica okreće domaćin izgovara reči: ”Mir Božiji!, a prisutni odgovaraju: “Hristos se rodi!”. Domaćin ponovo izgovara. “Mir Božiji! a prisutni odgovaraju: “ Da nam žito rodi!”, ispričao je on.

Česnica je obredni hleb koji se mesi samo za Božić. Spada u kategoriju obrednih hlebova kao što su slavski kolač, zadušni hlebovi, kravaji. Česnica je najraširnije ime, mada se u pojedinim krajevima zove i veselica, pogača. Najčešća česnica je pogača umešena od belog brašna i bez kvasca.

Voda kojom se zamesi česnica je „ nenačeta voda“ odnosno voda koja se u ranu zoru zahvati sa izvora ili bunara. Testo se umesi čvrsto kao za hleb a zatim ostavi oko dva sata na toplom mestu da testo samo „radi“. Nekad se česnica pekla u crepulji pod sačem, a danas se to radi u pećnici na temperaturi između 180 – 200 stepeni. Česnicu umešenu od jednog kilograma brašna treba peći oko sat i četvrt na pomenutoj temperaturi. U nekim krajevima Srbije česnicu mesi domaćin, a negde domaćica. Nekog određenog pravila nema.

Foto: Printscreen Youtube

-Važno je u mirobožanju pomenuti sve ono što želite da se vama i vašima dogodi u toku godine. Tako da u odgovorima možete govoriti i o želji da završite školu, da se zaposlite, da vam posao napreduje… - rekao je Antonić.

Kad izgovorite sve što ste hteli lomi se česnica i traži novčić ili zrno drena. Oni koji u svom parčetu pronađu znamenje imaće više sreće te godine.

Drugi dan Božića ili treći dan božićnih praznika posvećuje se šetnji i poseti prijateljima i kumovima. Praznici su tu da nas podsete na solidarnost, milosrđe i prijateljstvo. Ko ima prijatelje, bogat je čovek. A bogati ljudi prednjače u solidarnosti i milosrđu.

Č. Nikolić

#Božić

#Srbija

#verovanja

'