AKTUELNO

Danas je u Pokrajinskoj vladi potpisan sporazum između Pokrajinske vlade i Vlade Arhangelske oblasti, iz Ruske Federacije, o trgovinsko - ekonomskoj, naučno – tehnološkoj, socijalnoj i humanitarnoj saradnji.

Prvi put, 180 godina od uspostavljanja diplomatske saradnje između Republike Srbije i Ruske Federacije, potpisan je sporazum između Pokrajinske vlade i neke ruske regije.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se u protekle dve godine radilo na uspostavljanju saradnje sa Arhangelskom oblašću, a da je sada, ovim sporazumom, ona i ozvaničena.

„Želeli smo da pokažemo i potvrdimo prijateljske i bratske veze naša dva naroda i dve regije i ovo je važna politička poruka kojom se mi ponosimo“, rekao je predsednik Mirović i dodao da će Pokrajinska vlada učiniti konkretne korake kako bi građani osetili dobrobit ove saradnje.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Ovim sporazumom, kako je istakao predsednik Mirović, otvara se mogućnost povezivanja privrednih komora, kulturnih institucija i univerziteta.

Gubernator Arhangelske oblasti Igor Orlov izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom i pozvao predsednika Mirovića u uzvratnu posetu toj ruskoj regiji.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin izjavio je ovom prilikom da je današnji čin potpisivanja sporazuma veoma važan, jer je Rusija, kako je rekao, na pragu suštinskog ekonomskog razvoja i učvršćivanja odnosa sa svojim partnerima, među kojima, kako je naglasio, Srbija ima posebno mesto.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Na sastanku, uoči potpisivanja sporazuma, bilo je reči i o održavanju Besmrtnog puka u Novom Sadu sledeće godine, ali i organizovanju velikog koncerta Državnog akademskog Severno ruskog narodnog hora.

#Igor Mirović

#Vojvodina

'