AKTUELNO

Zaboravite na meso, ribu i ulje – bar na neko vreme! Pravoslavni vernici uskoro ulaze u Gospojinski post, koji traje svega dve sedmice, ali važi za jedan od najrigoroznijih. Evo šta vas sve očekuje i koje greške ne smete praviti!

Pravoslavni vernici uskoro ulaze u Gospojinski post, koji počinje 14. avgusta i traje do 28. avgusta – kada se slavi Velika Gospojina, praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Iako najkraći među četiri velika posta, Gospojinski post važi za jedan od najstrožih. Tokom dve sedmice jede se hrana na vodi, dok su ulje i vino dozvoljeni samo vikendom i na Preobraženje Gospodnje (19. avgust), kada je dozvoljena i riba. Ako praznik Uspenja padne u sredu ili petak – dozvoljeni su riba, ulje i vino.

Uveden je u čast Majke Božije, koja je, prema predanju, poslednje dane provela u tišini, molitvi i postu. Post prvi put pominje Teodor Studit (826. godine), a utvrđen je na Carigradskom saboru 1166.

Ovaj post ima i duboku duhovnu poruku – vreme je to kada se vernici trude da se očiste od loših misli i dela, da oproste, izbegavaju ogovaranje, zle poglede i reči, a sve u duhu reči Svetog Jovana Zlatoustog:

„Kakva korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje?“

Post se završava svetim pričešćem 28. avgusta, na dan kada se, prema predanju, Presveta Bogorodica uznela na nebo.

Autor: Dalibor Stankov