AKTUELNO

Povodom obeležavanja 170. godišnjice održavanja Majske skupštine, kada je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine, danas je održana svečana sednica Pokrajinske vlade na kojoj je formiran budžetsku fond za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su Sremski Karlovci važno mesto za istoriju srpskog naroda, ali i za njegovu budućnost.

Mirović je naveo da će već od juna biti obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade, a u januaru iz republičke.

Foto: Tanjug

- To će omogućiti da počnemo obnovu i zaštitu značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, ali i veća ulaganja u obrazovanje i razvoj turizma - rekao je Mirović novinarima nakon svečane sednice Pokrajinske vlade.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da se na današnji dan spojila velika energija lokalne samouprave, pokrajinske i republičke vlasti da se očuva i gaji "velika slava Sremskih Karlovaca".

Foto: Tanjug

On je naglasio da je čuvena gimnaziju u Sremskim Karlovcima činila osnovu elite srpskog naroda u 19. veku, te da je ulaganje u Karlovce "vraćanje duga prošlim generacijama, i pravljanje temelja za buduće generacije".

- Očekujem da će ova velika energija vrlo brzo početi da daje dugoročne rezultate, a Ministarstvo kulture će u tome biti veran saveznik - rekao je Vukosavljević.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da će 2018. godina biti krupnim slovima zapisana u istoriji i bitna koliko i 1848. godina.

Foto: Tanjug

- Osnivanje budžetskog fonda na današnjoj sednici predstavlja veliki korak i veoma je značajno kako za stanovnike naše opštine, tako i za Srbiju - rekao je Milenković.

Parijarh Irinej služio je danas liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima kao deo svečanosti povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Srpske Vojvodine.

Foto: Tanjug

Srpska Vojvodina je bila srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva, a sastojala se od Banata, Backe, Srema i Baranje. Proglašena je na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima i postojala do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamički Banat.

#Skupština

#Sremski Karlovci

'