AKTUELNO

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana pobede nad fasizmom u Drugom svetskom ratu održana je večeras u beogradskom Narodnom pozorištu uz bogat kulturno-umetnički program.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je svečanost podsetivši da se danas obeležava i Dan Evrope, te istakao da to što se on obeležava na isti dan nije puka slučajnost, jer "bez pobede nad nacizmom i fašizmom ne bi bila moguća ni Evropska unije".

Ministar je ukazao da je potrebno setiti se svih žrtava fašizma i pomenuti one koji su dajući svoj život omogućili da živimo sa osećajem lične slobode.

- Srpski narod je jedan od naroda koji su podneli najveće žrtve. Naša obaveza je da podsećamo na fašistička zla i ne dopustimo da ta ideologija postane nečiji sistem vrednosti - poručio je Đorđević.

Ne možemo se praviti, ukazuje ministar, da ne vidimo "da neke zemlje nastoje da revidiraju istoriju, smanje broj žrtava nad srpskim narodom..

Ministar je dodao i da mlađe generacije nemaju svest o tome šta je fašistička ideologija, a samim tim ni koliko je značajna antifašistička borba za zivot u miru sa drugačijima od sebe.

Đorđević je podvukao antifašističku tradiciju u srpskom narodu i upozorio da su fašističke ideje primamljive, da neki smatraju da su bolji od drugih po veri ili nacionalnosti, a ustvari time se lišavaju svake mogućnosti napredovanja, usavršavanja...

Kako je rekao može da napreduje samo onaj koji na uvredu ne odgovara uvredom i na mržnju ne odgovara mržnjom.

- Ne verujemo da su oni najbučiniji ujedno i najstručniji - rekao je ministar i dodao da je i posle 5. oktobra 2000. godine bilo mnogo buke, vike i busanja u prsa, a ništa se dobro nije stvorilo.

Đorđević je rekao da se za šest godina nije napravio novi Ustav, da je uništena proizvodnja, povećavao javni dug, 2012. godine uspeli i da dovedu Srbiju na rub bankrotstva, nazivali ljude gubitnicima tranzicije, i dodao da oni koji danas upravljaju Srbijom veruju u nju, u tihu pristojnu većinu, veruju da svi treba da budu dobitnici, a ne gubitnici...

#Ana Brnabić

#Dan Pobede

#Zoran Đorđević

#muzej

'