AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila tender za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i Savskog keja, na delu od Brankovog mosta do Pariske ulice.

Procenjena vrednost radova je milijardu dinara, a građevinske firme mogu da dostave svoje ponude do 7. juna, navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje.

- U Karađorđevoj ulici predviđena je izgradnja nove tramvajske konstrukcije do okretnice kod Kalemegdana, rekonstrukcija saobraćajnice, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, a uređenje Savskog keja na površini od preko jednog hektara obuhvata izgradnju dečjeg igrališta, popločavanje, ozelenjavanje, javno osvetljenje, nov mobilijar i biciklističku stazu - precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao i da će tramvajske šine posle Brankovog mosta biti pomerene ka Savi, čime se dobija više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte, a vozila će koristiti po jednu saobraćajnu traku sa obe strane tramvajske baštice kao i do sada.

- Trasu tramvaja će koristiti i vozila za javni prevoz putnika, kako bi se racionalno iskoristile sve saobraćajne površine radi ubrzanja protoka saobraćaja, uz ostvarivanje maksimalne bezbednosti svih učesnika - naglasio je Vesić.

U zoni zgrade "Kapetanije" uz saobraćajnicu predviđena je niša za putničke autobuse kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru grada.

"Rekonstrukcija Savskog keja, od Brankovog mosta do kraja Beton hale, obuhvata uređenje zelenih parkovskih površina, pešačkih staza, izgradnju dečjeg igrališta i biciklističke staze.

Na keju, na više od 10 ari biće formiran travnjak, posađeno oko 40 novih stabala i nekoliko stotina sadnica ukrasnog žbunja i bilja", naglasio je Vesić.

Za potrebe navodnjavanja i odvođenja otpadnih voda biće postavljeno više od dve hiljade metara infrastrukturnih vodova, dodaje se u saopštenju.

#Beograd

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

'