AKTUELNO

Generalštab Vojske Srbije obeležio je danas, prvi put, svoju slavu - Đurđevdan, u kasarni "Banjica 2", u prisustvu izaslanika predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Nikole Selakovića i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej, kome je domaćin i kum slave, načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković uručio plaketu Vojske Srbije u želji da sveštenstvo, kao i do sada, bude oslonac našeg naroda u dobru i u zlu.

Čestitajuci slavu, patrijarh Irinej je rekao da je "ovo veliki dan u našoj istoriji" i veliki praznik koji slavi sav pravoslavni svet.

- Ovo je prva slava koju slavi naš Generalštab, to je veliki događaj i naše opredeljenje za istinu božju. Neka se produži ovaj divan primer na našu budućnost u čitavoj Srbiji, da budemo blizu i sjedinjeni jedni sa drugima, jer naša snaga jeste u našem jedinstvu i slozi - poručio je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug

General Diković je istakao da je obeležavanje slave Generalštaba moglo mnogo ranije da se desi, ali je "bilo potrebno vreme da ljudi sazru".

- Shvatili smo da možemo biti još korisniji sebi i drugima i kroz veru u Boga, bez obzira kojoj veri pripadali. Nisu retki primeri u našoj istoriji da su se rame uz rame sa nama borili i vojnici islamske i katoličke veroispovesti. I danas smo mi multietnička sredina i takvi ćemo ostati na ponos svih - kaže Diković.

Foto: Tanjug

Važno je, ističe Diković, da naši oficiri, podoficiri i vojnici veruju u Boga, u pravdu, u državu kojoj pripadaju i da budu jednako čvrsti kao i Sveti Georgije.

"Gradeći put takvog vojnika potrebna nam je ova slava i ovaj dan - zaključio je načelnik Generalštaba.

General Diković je, povodom slave Generalštaba, glavnom vojnom svešteniku majoru Slađanu Vlajiću, u znak zahvalnosti, uručio ikonu Svetog Georgija.

#Generalštab

#Ljubiša Diković

#Slava

'