AKTUELNO

Gradska uprava Beograda u maju će raspisati tender za uređenje dela Karađorđeve ulice i Trga Republike, ukupne vrednosti 15 miliona evra, a prvi tender biće raspisan u ponedeljak, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je za "Včernje novosti" kazao da će istovremeno biti uklonjene i šine sa pruge, a da će taj prostor biti pretvoren u šetalište.

Prema njegovim rečima, traže se i izvođači radova na rekonstrukciji Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Pariske ulice, kao i Savskog keja u istoj dužini.

Foto: Promo

- Železnička pruga koja se sada nalazi između keja i ulice biće uklonjena do kraja godine, a samo priobalje će biti uređeno na sličan način kao Sava promenada ispred "Beograda na vodi" - izjavio je Vesić.

On je dodao i da se uredjuju i plato i spiralne stepenice, koje su veza sa pasarelom koja spaja kej i Beogradsku tvrđavu preko Bulevara vojvode Bojovića. On je podsetio da je pored te lokacije pristanište kroz koje prolazi veliki broj turista koji kruzerima dolaze u Beograd.

Foto: Promo

- Što se tiče Karađorđeve ulice, već smo uradili fasade. Sada će tramvajska pruga u jednom delu biti izmeštena, a ulica će dobiti šire trotoare i dvosmernu biciklističku stazu -rekao je Vesić.

Foto: Promo

Govoreći o urešenju Trga Republike Vesić je kazao da će taj prostor ubuduće biti namenjen pešacima, kao i da će biti uklonjene velike žardinjere i trafike, a posađena nova stabla, uređene zelene površine, a biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice jer su u toj zoni projektovane četiri saobrachajne trake.

Foto: Promo

- Kada Vlada Srbije bude raspisala međunarodni konkurs za izgradnju zgrade Opere i baleta na mestu sadašnjeg "Staklenca" i kada ova zgrada bude izgrađena, to će biti moderan centralni trg, poput onih koji postoje u svim evropskim gradovima - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

#Tender

'