AKTUELNO

Biciklisti iz Srbije stigli su danas u Tursku nakon sedam dana vožnje na turi nazvanoj "Most prijateljstva", na kojoj su biciklima putovali od Stambol kapije u Beogradu do Beogradske kapije u Istanbulu.

Turska Anadolija prenela je da je četvoro biciklista, Milica Rakić i Aleksandar Mijatović iz Srbije i Ouzhan Ermiš i Muhamed Ali Uuz iz Turske, krenulo u Istanbul povodom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Turskoj 7. maja, te da su tokom puta pauzu napravili u severozapadnoj turskoj provinciji Edirne.

Njih je dočekao i u svom kabinetu ugostio guverner provincije Gunaj Ozdemir.

- Nadam se da će se ovo prijateljstvo širiti u talasima. Verujem da će u njemu učestvovati i turski i srpski narod - rekao je on objašnjavajući značaj ove biciklističke ture koja za cilj ima jačanje odnosa između Turske i Srbije.

Kako turska agencija podseća, očekuje se da će njihovo putovanje biti završeno 6. maja.

Biciklisti su dnevno prelazili 130 kilometara kako bi prešli putanju dugačku 1.200 kilometara.

Ispraćajući prošle nedelje bicikliste, predsednik Vučić je poručio da taj gest govori o sve snažnijem, bližem i ozbiljnijem povezivanju Srbije i Turske.

- Ovo je divan znak i gest prijateljstva - rekao je Vučić tada novinarima na Kalemegdanu.

Foto: Tanjug

On je, nakon što je ispratio bicikliste put Istambula, rekao da je Turska zemlja koja nam je mnogo pomogla, podsetivši na njihovu pomoć nakon katastrofalnih poplava 2014, te poručio da smo na tome beskrajno zahvalni, te da s radošću očekuje susret s predsednikom Erdoganom.

Biciklisti će se iz provincije Edirne uputiti ka gradu Čorlu, a zatim ka Istambulu.

Sponzori ovog svojevrsnog mosta prijateljstva između dve prestonice su istanbulska opština Fatih i fabrika bicikala Salkano (Salcano), koja je bila sponzor turskih reprezentativaca u biciklizmu na Olimpijadama 2012. i 2016.

#Aleksandar Vučić

#Bicikl

#Kalemegdan

#Srbija

#Turska

'