AKTUELNO

U Valjevu je danas obeležena 19. godišnjica pogibije pilota potpukovnika Milenka Pavlovića (1959-1999) koji je kao komandant 204. lovačko-avijatičkog puka tadašnje Vojske Jugoslavije poginuo u borbi sa NATO avijacijom.

Tim povodom danas su njegovi saborci nadletali avionima iznad Valjeva, sela Bujačića i rodnog Gornjeg Crniljeva kod Osečine gde je Pavlović rođen, u znak odavanja počasti pilotu.

Uz prisustvo ratnih drugova i predstavnika Vojske Srbije i Grada Valjeva i građana valjevskog kraja položeni su venci i cveće na spomen obeležje u Valjevu kao i selu Bujačiću gde je oboren Pavlovićev avion, a počast mu je odata i u Gornjem Crniljevu.

Toga dana primećena je veća grupa aviona koja je dejstvovala iz pravca Valjeva uglavnom na fabriku municije „Krušik” kao i vojno skladište u okolini. Pilot Pavlović je odmah u svom "migu 29" pošao u pravcu Valjeva nedozvoljavajući da to urade mlađe kolege.

U neravnopravnoj borbi protiv 16 nato aviona Pavlovićev avion je pogođen sa tri NATO rakete od strane holandskih pilota koji su nadirali iz pravca Tuzle. Poginuo je još u vazduhu, a ostatak aviona pronađen je u selu Bujačiću kod Valjeva.

#Milenko Pavlović

#NATO

#Pilot

#Valjevo

'