AKTUELNO

Protiv 'africke kuge' nema lečenja ni vakcinacije, a zaraznu bolest svinja treba ozbiljno posmatrati jer izaziva velike ekonomske štete i veoma ju je teško kontrolisati, kaže Saša Ostojić iz Uprave za veterinu.

On je rekao da bolest registrovana kod mađarskih svinja ne ugrožava život čoveka, ali da čovek predstavlja bitan faktor u načinu prenošenja bolesti.

- Veliki broj slučajeva i žarišta nastao je zbog čoveka, odnosno nelegalnog i nekontrolisano prometa mesa - rekao je Ostojić za Javni servis objasnivši zašto je na snazi zabrana uvoza mesa i mesnih prerađevina iz Mađarske.

On je naglasio da je važno da država preduzme sve mere kako bi se sprečio unos virusa u našu zemlju i podsetio da su Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede 2014. godine doneli uredbu o zabrani uvoza svih živih pošiljki i proizvoda svinjskog porekla koji nisu, kako navodi, tretirani na odgovarajući nacin zbog čega predstavljaju rizik.

- Ova zabrana podrazumeva jaču kontrolu na graničnim prelazima i izdavanje sertifikata, odnosno dozvola za uvoz takvih proizvoda - kazao je Ostojić.

Prema njegovim rečima mnogo veći faktor rizika predstavlja šverc proizvoda nekontrolisanog porekla, pa čak i hrane namenjene za ličnu potrošnju putnika u prekograničnom prometu.

Ostojić navodi da su Uprava carina i granična policiju preduzeli niz aktivnosti kako bi se uspostavio kontinuinirani nadžor na graničnim prelazima.

- Primarna svrha tih mera nije kažnjavanje nego da se ukaže na veliki rizik koji sada postoji - ukazao je Ostojić.

Dodao je da je podizanje svesti uzgajivača svinja je od suštinske važnosti kao nešto što predstavlja opšte biosigurnosne mere.

- Dobra farmska praksa je važna da bi se sprecilo širenje bolesti u Srbiji - rekao je Ostojić.

On je naveo da zarazna bolest potiče sa afričkog kontinenta, ali da je decenijama prisutna u Evropi, posebno u Istočnoj Evropi.

#Afrika

#Svinja | prase

#Vakcina

'