AKTUELNO

Prema prognozama Ministarstva trgovine i turizma, Srbija bi do kraja godine od turizma mogla da zaradi 1,4 milijarde evra, što je za 200 miliona evra više nego prošle godine, a ministar Rasim Ljajić kaže da razlog ovako pozitivnog trenda leži i u tome što je Srbija bezbedna i još neotkrivena destinacija.

Lajić za "Politiku" ističe i da se u ovom sektoru očekuje dosta posla kako bi se nastavio pozitivan trend i da se moraju sprovesti unutrašnje reforme na tržistu, jer postoji veliki stepen sive ekonomije koji se procenjuje na 25 do 30 odsto.

Kaže da samo u Beogradu ima samo 2 500 registrovanih ležajeva, što je nerealno budući da se zna koliki broj noćenja imamo samo u glavnom gradu.

- Zato ćemo menjati propise tako što ćemo omogućiti paušalno oporezivanje za sve pružaoce usluga privatnog smeštaja kao i njihovu registraciju - najavljuje Ljajić.

Paralelno se radi i na projektu e-turist, koji podrazumeva elektronsku prijavu i ođavu turista koja će omogućiti da u svakom trenutku budu raspoloživi podaci o tome koliko je turista posetilo Srbiju, koje destinacije su obišli, i iz kojih su zemalja stigli, a ovaj projekat trebalo bi da bude završen tokom sledeće godine.

Rast u turizmu Ljajić objašnjava time da su posle terorističkih napada u svetu strani gosti poceli da biraju destinacije koje pruzaju više stabilnosti i bezbedne su. Drugo, kako navodi, postoji trend turista u svetu posebno na velikim turistickim trzistima da idu i posećuju neotkrivene destinacije.

Kao treći razlog navodi to što smo olakšali njihov dolazak otvaranjem novih avio linija i ukidanjem viza.

Ministar kaže i da se ozbiljnije ulaže u marketing i infrastrukturu.

Ljajić dodaje da ćemo ove godine imati i do sada najozbiljniju onlajn i televizijsku marketinsku kampanju u najuticajnijim svetskim medijima.

- Osim opšte kampanje koja će se voditi intenzivno na svim pojedinacnim tržistima koja su nam zanimnljiva uporedo će se promovisati posebne ponude u zavisnosti od toga sta turisti traze - kutlurno nasleđe, aktivan odmor, banje, zabavu ili vikend posete velikim gradovima - napominje ministar.

Ljaić kaze da osim zemalja u regionu u nasa prioritetna trzišta spadaju i zemlje EU, Kina, Iran, Japan, Koreja, Turska i Rusija i prema tim zemljama će se voditi posebne kampanje za privlačenje gostiju.

Kaže i da je u prva dva meseca ove godine rast broja turista iz Kine veći za 254 odsto u odnosu na isti period prosle godine.

Navodi i da se pet turističkih destinacija ozbiljno izdvojilo do sada, a koje je prosle godine posetilo 70 odsto stranaca koji su posetili Srbiju.

To su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka banja, ali se mora ponuditi više i zato će se raditi na razvoju novih destinacija.

Jedna od njih su potencijali Dunava, gde će se graditi infrasturktura i pristani. Savršen potencijal je i Palić koji pokusavamo da revitalizujemo, a Sokobanja moze da postane druga banja u Srbiji po kvaliteu usluge, napominje ministar.

On je naveo i da su najbrojniji gosti i Bugarske, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Grvcke, Kine, Turske i Slovenije. Rusija je kaže ministar, takođe prioritetno trziste na koje se ozbiljno racuna. Za odmor u Srbiji od početka godine uz vaucere se prijavilo 45 954 građana sto je već vise od polovine broja predviđenog buzdetom (80 000).

#Rasim Ljajić

#Turizam

'