AKTUELNO

U Mađarskoj je otkriven prvi slučaj Afričke kuge svinja kod divljih svinja, a u cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Srbije na snazi je mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadžor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

Posebno se skreće pažnja potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadžorom veterinarske inspekcije, a za držaoce svinja najvažnije je da spreče bilo kakav kontakt sa divljim svinjama.

Zabrana kontakta sa divljim svinjama posebno se odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Mađarske.

Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadžor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

O prvom slučaju Afričke kuge svinja kod divljih svinja u Mađarskoj Srbiju je obavestio nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Mađarske, po obaveštenju EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE).

#Hrana

#Mađarska

#Svinja | prase

'