AKTUELNO

U Dečjem kulturnom centru Beograd danas je prigodnim programom obeleženo 99 godina postojanja predškolske ustanove Dečji dani.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je to lep jubilej i da je malo ustanova u Beogradu, koje mogu da se pohvale sa vekom postojanja od 99 godina, skoro 100.

- Ovo pokazuje da se u Beogradu već skoro jedan vek na organizovan način brinemo o dečjoj zaštiti... Ovo je jedna od naših najboljih dečjih ustanova i sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da dođem na proslavu ovog jubileja - rekao je Vesić.

On je naveo da u Beogradu trenutno više od 71.000 dece ide u vrtiće, a da je 2013. godine bilo oko 46.000 dece.

Foto: Grad Beograd

- To je za nas podatak kojim se ponosimo. Izjednačili smo privatne vrtiće sa državnim vrtićima, ne zato da bismo pravili konkurenciju, već da bismo omogućili da sva deca idu u vrtiće jer je sada potpuno jasno da obrazovanje deteta počinje već u vrtiću - istakao je Vesić.

On je rekao da se približavamo trenutku kada će i vrtići u nekoj budućnosti postati obavezni, kao što je i osnovna škola jer, kako je dodao, dete koje ne ide u vrtić i ne dobija tu vrstu obrazovanja teško može da sustigne decu koja pre osnovne škole idu u vrtić.

- Deca počinju da se obrazuju već sa tri ili četiri godine, možda čak i ranije i zato je uloga vrtića sve važnija i nezamenljiva u pripremi dece za život jer oni moraju dobro da se pripreme kako bi mogli da ostvare svoje ambicije i snove u životu - rekao je Vesić.

On je naveo i da u vrtićima nema dovoljno zaposlenih i da će se ubuduće nastojati da u vrtićima bude zaposlen veći broj vaspitača i vaspitačica.

Foto: Grad Beograd

Predškolska ustanova Dečji dani je ustanova za dnevni boravak i predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece, koja objedinjuje 11 radnih jedinica koje se nalaze na teritroiji beogradske opštine Stari grad.

- Radujemo se što imamo divne goste, zato što su nas uvažili i našli vreme da dođu i podele ovaj divan trenutak sa nama - rekla je direktorka PU Dečji dani Jasna Vukliš.

#Goran Vesić

#Vrtić

'