AKTUELNO

Prijave za sezonske poslove traju do početka aprila, sezona počinje u maju i traje do oktobra.

Ugostitelji u Hrvatskoj i Crnoj Gori uveliko traže sezonske radnike iz regiona i Srbije. Na oglasima se traže recepcionari, poslastičari, sobarice i sobari, konobari i kuvari. Prijave traju do početka aprila, a plate se kreću od 900 do čak 2.500 evra sa obezbeđenim smeštajem i obrocima.

Na oglasima se traže i pomoćni radnici u kuhiniji na koje mogu da se jave i osobe bez iskustva, a mesečna zarada se kreće od 900 do 1.400 evra. U opisu posla navodi se da bi radnik pomagao u pripremi namirnica i sastojaka za jela, održavao čistoću kuhinjskog prostora i skladištenje namirnica. Zaposleni bi imao obezbeđenu hranu i smeštaj, a pokriveni su i troškovi izdavanja radne dozvole i prijave. Poslodavac ističe i da na mesečnu zaradu idu i bonusi u skladu sa radnim učinkom.

Sezonski poslovi u komšiluku obično traju pet meseci - od maja do oktobra.

Foto: Pixabay.com

Osobe koje bi se prijavile da rade kao sobarice odnosno sobari u sezoni bi imale platu od 1.800 do čak 2.500 evra. U oglasu se ističe da je iskustvo poželjno, ali da nije uslov. Isti iznos mesečne zarade imali bi i kuvari, međutim, za njihovu prijavu je radno iskustvo neophodno.

U opisu posla se navodi priprema i kuvanje jela prema standardima hotela, održavanje čistoće i higijene radnog prostora, priprema namirnica i vođenje računa o zalihama, saradnja sa timom u kuhinji i drugim sektorima hotela kao i poštovanje propisanih normativa i procedura.

Radnik takođe ima obezbeđene obroke i smeštaj, a pokriveni su i troškovi izdavanja radne dozvole i prijave. Takođe, poslodavac ističe da radnici na ovoj poziciji imaju mogućnost napredovanja i zaposlenja nakon sezone u određenim hotelima.

Autor: Aleksandra Aras