AKTUELNO

Do kraja godine počeće izgradnja postrojenja u Vinči, u kojem će se prerađivati čvrsti komunalni otpad, čime će konačno biti rešen taj problem, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Grad i konzorcijum koji predvodi francuska kompanija “Suez” potpisali su prošle godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sredivanje deponije “Vinča”, a investicija je vredna 300 miliona evra.

Mali je dodao da se tokom godine očekuje završetak potrebne dokumentacije.

- Projekat sređivanja i sanacije deponije 'Vinča' ide svojim tokom, do kraja godine krećemo u izgradnju postrojenja, koje će čvrsti komunalni otpad prerađivati i iz kojeg ćemo prizvoditi električnu energiju - rekao je Mali.

Prolećna akcija čišćenja Beograda

Prolećna akcija čišćenja Beograda počela je danas na levoj obali Dunava, na Paliluli, a gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da će ove godine akcija potrajati malo duže, do kraja leta, a biće očišćeno 350 divljih deponija.Mali je istakao da je u prethodne tri godine očišćeno više od 2.000 divljih deponija u Beogradu.- Ove godine su građani identifikovali 350 novih divljih deponija, a naše službe će zajedno sa njim očisiti ovaj deo - rekao je Mali, koji se danas pridružio ekipama “Gradske čistoće” i “Beogradvoda” u akciji čišćenja.Poručio je da deponije nakon uređivanja treba da ostanu čiste i apelovao na sugrađane da ih ne prave ponovo, bacajući smeće i različite vrste otpada.

To će biti konacno rešenje velikog problema koji imamo sa komunalnim otpadom, podvukao je gradonačelnik.

On je dodao i da se sa jednom kineskom kompanijom daleko odmaklo sa projektom i pregovorima u vezi sa izgradnjom fabrike za precišćavnaje otpadnih voda u Velikom selu.

- To su velike, strateške stvari za grad i Beograd će za par godina biti potpuno drugačiji po tom pitanju, biće zeleniji, ekološki čist, zdraviji za našu decu - zaključio je Mali.

#Beograd

#Siniša Mali

#Vinča

#Čišćenje

'