AKTUELNO

Počasna paljba, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, sa tri plotuna iz pet artiljerijskih oruđa Garde Vojske Srbije, označila je danas početak manifestacije 'Dani Beograda' koja se u srpskoj prestonici održava od 16. do 19. aprila.

Tokom trodnevne manifestacije, ove godine organizovane pod nazivom "Beogradski vremeplov", na Kalemegdanskoj tvrđavi biće organizovani koncerti, izložbe, istorijski igrokazi, pozorišne predstave...

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, sve gradske institucije biće otvorene za javnost, a centralna svečanost posvećena je obeležavanju 151. godine od predaje gradskih ključeva Kneževini Srbiji.

U okviru "Dana Beograda", večeras će Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" održati koncert na Trgu Republike u 17 časova.

Foto: Tanjug

Manifestacija Dani Beograda održava se povodom dva važna dogadaja u dugovekovnoj istoriji srpske prestonice 16. aprila 878. godine kada je, u pismu Pape Jovana Osmog, prvi put pomenuto slovensko ime Beograda i 19. aprila 1867. kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve Beogradske tvrđave, čime je Beograd i simbolično vraćen Srbima.

Pročitajte još: PADA BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA: Od oktobra registrovano 4.740 slučajeva u Srbiji

#Dani Beograda

#Kalemegdan

#paljba

'