AKTUELNO

Ministar je naglasio da je važno podići svest građana o ovoj bolesti društva.

- Od početka godine MUP je u saradnji sa tužilaštvom podneo 1.056 krivičnih prijava zbog 1.611 koruptivnih krivičnih dela, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, naglasio da je najviše krivičnih prijava bilo zbog zloupotrebe službenog položaja, protiv rukovodilaca u javnim upravama i lokalnim samoupravama, a da su otkrivene i zloupotrebe u 40 javnih nabavki.

-Ostvareni rezultati govore da je jasno opredeljenje naše zemlje da se obračuna sa korupcijom i da nema zaštićenih - rekao je ministar. On je dodao da će vlada i ministarstvo na čijem je čelu insistirati na borbi protiv korupcije, jer je to bolest koja ugrožava čitavo društvo, zadaje snažan udarac ekonomiji, uništava privredu, pravi nestabilno tržište.

-Zemlja koja se percipira kao koruptivna daje signal investitorima da je preskoče na svojoj investicionoj mapi - naglasio je ministar i dodao da je potreban jedinstven i snažan odgovor institucija u rešavanju problema sa kojim se suočavaju sve zemlje.

On je dodao da je važno podići svest kod građana da se mito ne podrazumeva, da se tenderi dobijaju u skladu sa zakonom, a ne u kafanama, te da su građani zemalja u kojima cvetaju mito i korupcija osuđeni na siromaštvo i poniženje. Da bi Srbija nastavila ekonomski da napreduje, nastavlja ministar, da bi plate i penzije rasle, država mora imati nultu toleranciju na korupciju.

S.A.

#Korupcija

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

#Tužilaštvo

'