AKTUELNO

Ministar odbrane je povodom Dana sećanja na fašističko bombardovanje Beograda, istakao da je pre 77 godina srpski narod još jednom bio na pravoj strani sveta.

Ministar odbrane Aleksandar Vilin položio je danas, na godišnjicu nemačkog bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, venac na spomenik pilotima braniocima grada, uz poruku da je Srbija uvek bila na pravoj strani.

- Prekratko je 77 godina da bismo zaboravili ko je šta radio - ko je bio agresor, a ko je branio svoju zemlju, nema izmeštanja krivice i nema izjednačavanja svih koji su bili u ratovima - rekao je Vulin.

On je uz državne i vojne počasti, u ime Vlade Republike Srbije, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, položio venac kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine. Ministar odbrane je povodom Dana sećanja na fašističko bombardovanje Beograda, istakao da je pre 77 godina srpski narod još jednom bio na pravoj strani sveta.

- Nevine beogradske žrtve, stradalnici tog 6. aprila, zaslužuju da ih se sećamo, da ih poštujemo, i čuvamo uspomenu na njihov život i njihovu smrt - rekao je on.

Podsetio je da je srpski narod preživeo svoju veliku tragediju, ali samo zato što je bio okrenut idealima slobode, zato što nikad u svojoj istoriji nije dao pogrešan odgovor na pitanje na kojoj je strani sveta.

- Tamo gde je srpski narod, tamo je sloboda. Tako je bilo onda, tako je, danas i tako će biti zauvek. Naša država i naš narod uvek će baštiniti antifašističke tradicije i svako ko sumnja u to neka bude siguran da ne bi bilo ni sveta ni Evrope u kojoj želimo da budemo, da nije bilo antifašističke borbe našeg naroda. Mi smo se u Evropu upisali pre 77 godina, a iz nje su se ispisivali oni koji su bombardovali Beograd - rekao je Vulin.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da je danas jedan od najtužnijih hrišćanskih praznika i jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda. On je podsetio da je pre 77 godina, bez objave rata, u ranu zoru bombardovana prestonica Srbije i da je život izgubilo više od 4.000 nedužnih građana. U ime ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, venac je položio državni sekretar Negovan Stanković, dok je u ime grada to učinio predsednik Skupštine Beograda Nikodijević.

Venac u ime Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane položio je general-major Ranko Živak, a vence i cveće na spomenik položile su i delegacije Kluba generala i admirala, SUBNORa i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnim svečanostima i polaganjem venaca danas je obeleženo 77 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu. Masovno bombardovanje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture.

#Aleksandar Vulin

#Spomenik

'