Slavska trpeza se ne može zamisliti bez sarme. Bilo da je posna ili mrsna, sve generacije vole ovaj specijalitet. Željka Mitrašinović iz Majura kod Šapca je rekordeka u pripremi sarme. Može se pohvaliti brojkom od 5.000 komada, koje je bilo potrebno isporučiti za više slavlja koja su organizovana u jednom danu.
- Nisam mogla nikoga da odbijem. Avgust mesec, temperatura preko 40 stepeni. Prihvatim da pomognem dragim ljudima, suprug se priključi i tako nas dvoje za pet dana pripremimo i skuvamo 5.000 sarmi na dva šporeta na drva - priča Željka.
Domaćica nam kaže da je sarma posebnog ukusa, kada se degustira sa renom.
- Nakon jednog kulinarskog takmičenja pročulo se za moje sarme. Drugarice koje su došle iz nekoliko mesta u Srbiji probale su sarmu i ren i kažu da ništa lepše nisu jele. Inače godinama spremam ovaj specijalitet. Naučila sam kao dete. Što se duže krčka na šporetu, to je ukusnije - otkriva Željka.
Nisu baš sve domaćice spretene u pripremi sarme, ali je Željka voljna da ih nauči. Uverava nas da se ne može da pogrešiti, a sebe je testirala više puta.
- Od kupusa za sat vremena spakujem 100 sarmi, dok je sa listinom dosta lakše i potrebno je oko 40 minuta za 100 komada - kaže Željka.
Autor: Marija Radić