AKTUELNO

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je danas da se od domaćih sudova očekuje da na nacionalnom nivou izgrade svoju praksu povodom određivanja visine naknade nematerijalne štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Sudovi, kako je kako je naglasio, ni u jednom trenutku ne smeju da zanemare činjenicu da treba da teže uspostavljanju balansa između pravičnog i efikasnog suđenja, navodi se u saopštenju VKS koje je objavljeno na sajtu tog suda.

Milojević je na konferenciji "Pravo na suđenje u razumnom roku i naknada štete u postupku zaštite prava - praksa Evropskog suda za ljudska prava i nacionalnih sudova".

On je ukazao da se izgradnja nacionalne prakse očekuje u skladu sa Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, a imajući u vidu praksu Ervopskog suda za ljudska prava, postupanje Ustavnog suda Srbije i domaćih sudova u sličnim ili istim okolnostima.

Tom prilikom je takođe ukazao da su efikasnost u radu i rešavanje predmeta u razumnom roku od suštinskog značaja za zaštitu ljudskih prava.

Uvodnim rečima na konferenciji se obratio i generalni direktor Direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope Hristos Jakomopulos, nakon čega su razmatrana sporna pitanja u primeni Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku u praksi redovnih sudova i Ustavnog suda.

Takođe su predstavljeni su kriterijumi za ocenu dužine trajanja postupka i određivanje primerene naknade za povredu prava na sudenje u razumnom roku u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnici viših sudova u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu predstavili su svoje rezultate primene Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku u 2016. i 2017. godini, navodi se u saopštenju.

Ovu konfernciju organizovao je Vrhovni kasacioni sud i program Saveta Evrope i Evropske unije "Horiznotal Facility".

#Rok

#Sud

'