AKTUELNO

Kobasice su omiljeni delikates širom sveta, a mnogi ljudi vole da ih jedu sa ili bez kože.

Postavlja se pitanje da li je bolje skinuti omot sa kobasice ili ga pojesti zajedno sa njenim sadržajem. Prema rečima Patricije Kasas, profesorke zdravstvenih nauka na Univerzitetu Katalonije, omot koji prekriva sušene kobasice može biti izrađen od prirodnog materijala (životinjskog creva) ili veštačkog (celuloze, kolagena ili plastičnih materijala odobrenih za prehrambenu upotrebu). U većini slučajeva, kobasica je prekrivena prirodnim crevom i može da se jede. Međutim, kada je reč o sintetičkom crevu, treba ukloniti kožu, ističe Patricija Kasas.

Šta je beli prah na kobasicama?

Pored omota, kobasice često imaju beli prah na sebi, a mnogi se pitaju da li ga treba ukloniti pre konzumacije. Prema web stranici Jamón Puro Bellota, taj prah nije brašno, već plesan koja ima zaštitnu funkciju. Ona sprečava druge štetne plesni da prekriju kobasicu i doprinosi procesu zrenja. Proizvođači stvaraju ovu plesan u fazi sušenja kako bi sprečili pojavu drugih štetnih plesni i dodali kobasici dodatni ukus i aromu. Stoga se beli prah može jesti bez problema, a mnogi preferiraju kobasicu s kožom upravo zbog dodatnog ukusa koji ovaj proces donosi.

Autor: Dubravka Bošković