AKTUELNO

Ovo radimo gotovo svakog dana, a da li znate zašto je to tako?

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta.

Srbi se sada ljube u toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetome Duhu.

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti.

"Kad se duže vreme nisu videli, Srbi se ljube tri puta. Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji. Srbi se ljube tri puta: u ime života, u ime smrti, i u ime časti".

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac - u ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka, drugi poljubac - u ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavnim precima, i teći poljubac - u ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

J. Stanković

#Običaj

#Poljubac

#Slava

#Srbija

'