Domaćin iz Medveđe skuvao kazan kačamaka težine 101 kilogram kojim je oboren nacionalni, a verovatno i Ginisov rekord od 95 kg
U Medveđi kod Despotovca tokom vikenda je skuvan kačamak težine 101 kilogram kojim je oboren nacionalni, a verovatno i Ginisov rekord od 95 kilograma. Polјoprivrednik Radiša Radosavlјević peti put za postizanje rekorda pripremao je ovo srpsko nacionalno jelo!
Da obori sopstveni rekord od 95 kilograma skuvanog kačamaka Radiši je bilo potrebno 65 litara vode, kilogram soli, dva litra ulјa i 48 kilograma brašna. Domaćin iz Medveđe bavi se polјoprivredom, obrađuje 65 hektara zemlјe, a kačamak kaže nije slučajno odabrao da njime zadivi sve koji vole ovo jelo od kukuruznog brašna.
- Nacionalno jelo, to nas je othranilo kada nije bilo struje, kad narod nije imao, kad se išlo trbuhom za kruhom - ističe Radiša Radosavlјević, rekorder u kuvanju kačamka.
Nastavlјa: „Pa, šta je radilo kad nije bilo struje, pa jedino vodenice, tada su se mleli pabirci, mali ovolicki korenčići, bralo se u kanaticama”.
Bez dobrog brašna, kaže Radiša, ne može da skuva dobar kačamak. U njihovom kraju radi još samo jedna vodenica potočara. Za džak od 50 kilograma kukuruza potrebno je dva sata mlevenja.
"Poenta je ni mnogo brz kamen, ni mnogo spor, znači polako samleveno, prosejano na situ za proju“, naglašava Radiša Radosavlјević, rekorder u kuvanju kačamka.
Za kuvanje u kućnim uslovima potrebno vam je deset do petnaest minuta zavisno o kojoj se količini radi. Ovaj kačamak koji pretenduje da obori nacionalni rekord kuva se više od dva sata.
Na pitanje da li je naporno, Radiša odgovara: „Jeste, ali se trudimo da ispoštujemo to, imamo dobru vatru, dobar plin biće to i pre, znači nekih sat i petnaest minuta na dobroj vatri, inače na drvima dva, dva i po sata.“
Da se kačamak izlije na sto kako bi se precizno izmerio bila je potrebna pomoć prijatelјa jer kazan sa skuvanim kačamakom nije nimalo lak.
„Ovim putem, peti put Radiša iz Medveđe je osvojio neki svoj nacionalni svetski rekord, 177 centimetara, 101 kilogram i deblјine nekih četiri i po centimetra“, navodi Dejan Novaković, profesor kuvarstva.
Kačamak se nekada služio direktno na sofri, oko koje su se okuplјali članovi porodice. Ovaj kojim je Radiša oborio nacionalni rekord uz sir su probali meštani Medveđe i stručni žiri. Snimak i podaci biće poslati i za obaranje Ginisovog rekorda koji takođe drži Radiša Radosavlјević iz Medveđe.
Autor: Snežana Milovanov