AKTUELNO

Najavljene mere populacione politike počeće da se primenjuju od 1. jula, kada počinje i primena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i odnosiće se na svu decu rođenu od 1. januara ove godine, najavila je predsednica vlade Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima u Krivaji rekla da trudnice, odnosno porodilje prva finansijska sredstva mogu da očekuju već od 1. jula.

Brnabić je navela i da će Savet za populacionu politiku ustanoviti nagradu za kompanije koje su najbolje uskladile rad i materinstvo. Dodala je da su neke mere već zaživele, pre svega one koje se tiču e-uprave.

Tako, na primer, roditelji mogu preko e-bebe da prijave novorođenče već u porodilištu i bez dokumenata, rekla je Brnabić. Navela je i da je uvedeno e-prijavljivanje za roditeljski dodatak u porodilištu, besplatno i samo sa ličnom kartom.

- To funkcioniše u Zrenjaninu, Leskovcu, Loznici, Beogradu, uvodimo u Smederevo, a do kraja septembra funkcionisaće u celoj zemlji. Time smo i veliku administrativnu barijeru skinuli sa leđa roditelja - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

'