AKTUELNO

Velike poplave zahvatile su centralne i jugoistočne delove Bosne i Hercegovine i izazvale katastrofu u opštinama Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Kreševo. Patrijarh srpski Porfirije oglasio se na društvenoj mreži Instagram i izrazio žaljenje zbog situacije koje se zadesila delove Bosne i Hercegovine.

"Sa velikom tugom i bolom u srcu primio sam vesti o razornim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Naše komšije su izgubili domove, imovinu, a mnogi su ostali bez svojih najdražih. U ovim teškim trenucima, kada se suočavamo sa tragičnim prirodnim pošastima, moramo pokazati veru na delu i pomoći drugima u nevolji.

Moja poseta vernom narodu u Kanadi sprečila me je da lično podelim tugu sa najugroženijim, ali sam odlučio da uputim određenu novčanu pomoć. Ali, novac nije sve.Otvorimo svoja srca i pružimo podršku svima koji su pogođeni ovom katastrofom. Pokažimo da smo ljudi velikog srca i da smo spremni da pomognemo jedni drugima u nevolji", napisao je patrijarh Porfirije.

Podsetimo, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ sa današnjim danom je porastao na 18, zvanični su podaci kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice, saopšteno je iz Vlade Hercegovačko-nerevtanskog kantona.

Zbog situacije izazvane obilnim padavinama Vlada Federacije BiH /FBiH/ juče je proglasila stanje prirodne nesreće na području FBiH i formirala krizni štab koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordiniše aktivnosti na spasavanju. U potrazi za nestalima i raščišćavanju puteva u Jablanici učestvuju i timovi Republičke uprave civilne zaštite.

Autor: Aleksandra Aras