AKTUELNO

Kosta Kecmanović, koji je 3. maja prošle godine izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' i ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole, svedoćiće 8. oktobra u sudskom postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović.

Kosta Kecmanović sam ne podlaže krivičnoj odgovornisti, jer je u trenutku izvršenja zločina nije imao dovoljno godina da krivično odgovara. Upravo iz tog razloga se u javnosti sve češće zagovara spuštanje granice krivične odgovornosti maloletnika sa 14, na 12 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

Radiša Roskić, advokat, smatra da se brojna istraživanja moraju sprovesti kako bi u zakonu došlo do eventualnog spuštanja lestvice u broju godina za krivičnu odgovornost deteta.

- Pitanja koja ste, sasvim opravdano pokrenuli, su veoma složena. Taj minimum za krivičnu sposobnost zavisi, između ostalog, od sociološke istorije i drugih mikrofaktora koji utiču na sazrevanje ličnosti. Da bi se dao kvalifikovan odgovor na to da li treba da se snizi granica od 14 godina, mora doći do jednog veoma složenog istraživanja u kome će učestvovati ljudi koji se bave najpre psihologijom - rekao je Roskić i dodao:

- Jedan od osnovnih principa krivično-pravnog sistema kod nas je individualizacija krivice. Roditelji imaju prvo moralnu, pa građansko-pravnu odgovornost, a mogu krivično odgovarati kada bi se dokazalo da su zanemerali deta, a da je krivično delo posledica tog zanemarivanja - rekao je Roskić.

Foto: TV Pink Printscreen

On se osvrnuo i na postupak koji se vodi protiv roditelja Koste Kecmanovića.

- U postupku koji se vodi protiv roditelja Koste Kecmanovića, oni ne odgovaraju za zločin njihovog deteta, već za druga, blaža dela. Njihova odgovornost je individualizovana u ovom slučaju -rekao je Roskić.

Roksić se osvrnuo i na streljaštvo kao sport i da li je ono imalo ulogu u izvršenju ovog krivičnog dela.

- Streljaštvo je jedan plemeniti sport, ali obuka jednog detete, u ovom slučaju Koste koji je savladao te veštine kao specijalac je dovela do tragedija. U tom sportu postoje jasna pravila i kontrole. Ta deca moraju da budu dobri đaci prvo, pa i kavaljeri. U slučaju vlasnika streljane, odgovornost je objektivna, jer ako znaš da postoji zabrana za obučavanje maloletnika, onda to ne smeš da radiš - rekao je Roskić.

Aleksandar Radivojević, advokat, dodaje da deca danas brže sazrevaju i da mnoge države već spuštaju granicu za krivičnu odgovornost kod dece.

Foto: TV Pink Printscreen

- U velikom delu Evrope, ta granica se drži na 14 godina, što je u svoje vreme bila procena da deca mogu da shvate značaj onoga što čine u krivičnom smislu. Sada deca brže sazrevaju i mnoge države smanjuju granicu. Mnoge države više vode računa o oštećenima, a naša država i veći deo Evrope, se vodi odnosom prema počiniocu. U nekim država oštećeni imaju pravo da prisustvuju, ne samo u izricanju, već i u izvođenju kazne, pa tako oštećenje porodice prisustvuju smrtnoj kazni počinioca. Ne kažem da je to rešenje -rekao je Radivojević.

- Odgovornost roditelja je ogromana, a u građanskom pravu odgovornost roditelja je apsolutna. Oni moraju da nadoknade svu štetu koju je počinilac, njihovo dete, počinilo bez obzira koliko ima godina ima -rekao je Radivojević.

Autor: Iva Besarabić