AKTUELNO

Prva stanica karavana, koji se održava uz podršku Fondacije Mozzart, biće u petak u Pančevu

Oktobar je mesec kada se širom sveta obeležava svetski dan borbe protiv raka dojke i zato ovog oktobra nemoj čekati već - Budi hrabra, pregledaj se! Udruženje za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od karcinoma dojke „Žena uz ženu“ organizuje karavan „Budi hrabra, pregledaj se” pod generalnim pokroviteljstvom Fondacije Mozzart.

Prva stanica karavana je Pančevo gde će se besplatni pregledi obavljati u petak od 12 do 18 časova i u subotu od 14 do 20 časova, na platou ispred Centra za kulturu. Putujuća ambulanta se potom seli za Novi Sad i Futog, pa u Kikindu, Loznicu, Šid, Ćupriju, Kuršumliju, Niš, Zaječar i završava se u Beogradu 26. i 27. oktobra na platou ispred opštine Novi Beograd. Pregledi će se u gradovima obavljati od 12 do 18 časova, dok će zakazivanje biti u periodu od 11.30 do 12 časova ispred pokretne ordinacije. Tačne lokacije u gradovima gde će se organizovati besplatni pregledi i datumi biće objavljeni na Instagram profilima udruženja „Žena uz ženu“ i Fondacije Mozzart.

„Rad Fondacije Mozzart ove godine će zasigurno obeležiti nekoliko hiljada besplatnih pregleda koje smo omogućili građanima širom Srbije, na šta smo veoma ponosni s obzirom na to da preventivni pregledi igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju bolesti i uspešnom lečenju. Naša naredna misija usmerena je na besplatne preglede dojke i to u oktobru mesecu borbe protiv raka dojke”, istakla je Milica Čakajac, iz Fondacije Mozzart.

Foto: Promo/Mozzart

Karavan, koji će tokom oktobra imati 11 stanica, ima za cilj da ženama starosti do 50 godina pruži besplatne ultrazvučne preglede koji će se obavljati u pokretnoj dijagnostičkoj kabini, opremljenoj savremenim ultrazvučnim aparatom, pod rukovodstvom eminentnog radiologa.

BESPLATNI PREGLEDI ŠIROM SRBIJE

Akcije besplatnih pregleda Fondacija Mozzart započela je u aprilu i to na Svetski dan zdravlja. Tada je zahvaljujući portabilnom ultrazvučnom aparatu, koji je Fondacija Mozzart donirala Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, besplatno pregledano više od 400 pacijenata i otkriveno 10 aneurizmi trbušne aorte. U okviru karavana „Tvoja štitna tvoj štit” koji je Fondacija Mozzart realizovala u saradnji sa udruženjem „Heroine” obavljen je 3.141 pregled. Putujuća ambulanta posetila je Beograd, Jagodinu, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Leskovac, Valjevo, Šabac, Kulu i Sivac.

Autor: Snežana Milovanov