AKTUELNO

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović negirala je danas optužbe poslanika opozicije da su tom ministarstvu ili Vladi Srbije dostavljani spiskovi ko učestvuje u obustavi rada u školama.

Đukić Dejanović je, na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta, rekla da je ni malo ne čude takve insinuacije i da liče na neke od ranije.

"Nisam imala nikakvo obraćanje za direktore u slučaju štrajka jer ga nije bilo. 34 odsto škola nije učestvovalo u radu, u danu kada su odlučili neki sindikati da dođe do obustave. Direktori su bili u obavezi da znaju koji broj ljudi neće doći kako bi organizovali proces rada za decu koja su došla u školu", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da je bila u obavezi kao ministar da podseti direktore na obavezu da treba imaju jasan uvid koji broj nastavnika im dolazi i kako će se organizovati ona deca za škole u kojima izvestan broj nastavnika neće doći.

"Nikakvi spiskovi ministarstvu nisu dostavljani, niti vladi Srbije i vaše insinuacije koje ni malo ne čude, koje liče na one ranije, mene nisu iznenadile", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je rekla da je ova vlada rešila da popravi status prosvetnim radnicima na način da je u prošloj kalendarskoj godini 2023. godini za 31 odsto povećana plata svima u prosveti.

"Tačno je da je napravljen dogovor između vlade i reprezentativnih sindikata da će se na poboljšanju materijalnog položaja i na statusu prosvetnih radnika ozbiljno raditi u narednom periodu", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, povećanje plate prosvetnim radnicima treba da se dogodi u januaru 2025. godine, te dodala da će dvocifreno povećanje plata biti isključivo za prosvetne radnike i biće za 50 odsto veće od svih ostalih povećanja, a u javnom sektoru će biti osam odsto.

Ona je precizirala da se to odnosi na sve nivoe obrazovanja.

"Sa reprezentativnim sindikatima razgovaramo i oni očekuju da se najniža plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u javnom sektoru i mi ćemo sa ovim povećanjem dostići 0,94 odsto od onoga čemu svi težimo,a čitava 2025. će biti godina u kojoj ćemo raditi na iznalaženju mogućnosti da se i dogodi to što je naš zajednički cilj", rekla je Đukić Dejanović.

Autor: Jovana Nerić