AKTUELNO

On je na Kopaoniku obišao pripadnike MO i VS koji su na pripremama za učešće reprezentacije Vojske Srbije na skorašnjem Svetskom prvenstvu u alpskom i nordijskom skijanju u Austriji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se planira ponovno formiranje vojnih sportskih saveza kako bi se ojačao vrhunski sport i omogućilo našim vojnicim da se takmiče sa pripadnicma drugih vojski.

Za razliku od članova stranih vojnih reprezentacija, koji se uglavnom profesionalno bave sportom u kojem se takmiče, sportisti Vojske Srbije su najpre vojnici, profesionalni pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, koji tokom radnog vremena obavljaju svoje profesionalne obaveze, a zatim sportisti koji se požrtvovano i naporno pripremaju u svoje slobodno vreme, otkidajući za treninge vreme od svoje porodice, ili od odmora, jer to vole i žrtvuju se za svoju vojsku i za sve nas. To se treba promeniti - istakao je Vulin.

On je na Kopaoniku obišao pripadnike MO i VS koji se nalaze na obuci u zimskim uslovima i učesnike "7. CISM trening kampa" na pripremama za učešće reprezentacije Vojske Srbije na skorašnjem Svetskom prvenstvu u alpskom i nordijskom skijanju u Austriji. On je istakao da Vojska Srbije poklanja veliku pažnju razvoju sporta u svojim redovima.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Upravo zbog toga ćemo u narednom periodu nastojati da ojačamo posebno vrhunski, reprezentativni sport. Želimo da omogućimo da se vojska takmiči između sebe i s drugim vojskama, ali i da se takmiči i s civilima, da pokaže koliko je deo našeg sveukupnog života, našeg društva. Zbog toga je u planu ponovno formiranje vojnih sportskih saveza, ili nekadašnjih četa. O modalitetima se još razmišlja, ali ti napori pokazuju koliko se pažnje poklanja fizičkoj obuci i fizičkoj spremi naših pripadnika - rekao je Vulin.

On je dodao da naš vojnik možda može nekada da ima oružje koje nije najsavremenije na svetu, ali nije moguće da imamo vojsku koja je manje obučena, ili koja je fizički manje spremna od bilo koje vojske na svetu.

- Svaki naš vojnik može da se nosi sa bilo kojim svojim kolegom u nekoj stranoj vojsci, a na nama je da mu obezbedimo uslove da pokaže sve svoje sposobnosti - istakao je ministar odbrane.

Kad se već toliko žrtvuju, kad imamo mnogo razloga da se ponosimo njima, jer se rame uz rame bore s profesionalnim sportistima, učesnicima olimpijada i svetskih prvenstava, na nama je da učinimo sve što možemo da im to što s toliko srca rade, bude i profesionalna obaveza, naglasio je ministar Vulin, tokom obilaska 51. skijaškog poligona na Kopaoniku.

Foto: Ministarstvo odbrane

O realizaciji treninga na Kopaoniku i rezultatima najboljih skijaša Vojske Srbije ministru je govorio general major Siniša Radović, šef Misije Vojske Srbije pri CISM-i, a zatim se ministar Vulin zadržao u kraćem razgovoru s najboljim reperezentativcima koji će, bez sumnje, već na Svetskom prvenstvu u Austriji, u veoma oštroj konkurenciji u veleslalomu, ponovo pokazati koliko vrede.

Vulin je na Kopaoniku obišao i pripadnike Specijalne Brigade i pilote RViPVO koji se na srpskoj snežnoj lepotici nalaze na obuci u zimskim uslovima i kondicioniranju u skijanju, a zatim je sa predstavnicima Opštine Raška i Raškog upravnog okruga razgovarao o pomoći lokalne samouprave u realizaciji određenih infrastrukturnih projekata Ministarstva odbrane i Vojske na 51. skijaškom poligonu.,

Pročitajte još: Vulin: Nema kazne za pogrom, bojim se da niko neće odgovati

#Aleksandar Vulin

#Kopaonik

#Vojska

'