AKTUELNO

Trojica učenika sedmog razreda OŠ "Knez Sima Marković" u Barajevu osumnjičeno je za zlostavljanje i mučenje učenika petkog razreda te škole, a jedan od njih je dobio i prijavu za polno uznemiravanje.

Kako se sumnja, sedmaci su u više navrata u septembru u muškom toaletu maltretirali mlađe đake, uzimali im džeparac, tukli ih, a jedan ih je navodno primoravao da skidaju donji veš i dodirivao ih po genitalijama.

Policija u Barajevu je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, odsekom za maloletnike, privela njih trojicu zbog sumnje da su zlostavljali đake, a jednom je napisana i prijava i za polno uznemiravanje.

Pokrenuti mehanizmi

Kurir je kontaktirao ovu beogradsku školu odakle su nam potvrdili da je došlo do incidenta, ali nisu precizirali kog.

- O svemu je obaveštena nadležna školska uprava i Ministarstvo prosvete. Škola je pokrenula sve mehanizme, slučaj je prijavljen i na platformi "Čuvam te". Videćemo kako će policija to okarakterisati - poručili su kratko iz škole.Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saopštili su da je Odeljenje za maloletnike "naložilo policiji da protiv dvojice maloletnika podnese krivične prijave zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, a protiv jednog od njih i zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje".

- U pitanju je redovan postupak, što znači da maloletnici nisu uhapšeni, niti im je određen pritvor. U skladu sa Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i zaštiti maloletnika, VJT u Beogradu neće iznositi u javnost druge detalje ovog slučaja - poručili su iz tužilaštva. Kako nezvanično saznajemo, jedan od trojice osumnjičenih nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina.

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da u svakoj pojedinačnoj situaciji bilo koje vrste nasilja, u skladu sa zakonima, postupa škola.

Žrtvi će se pomoći da prevaziđe situaciju

Iz Ministarstva prosvete su naveli i da je za učenika koji je trpeo nasilje sačinjen plan zaštite. - U narednom periodu biće mu pružena podrška kako bi prevazišao situaciju. U sve aktivnosti uključeni su i roditelji učenika - navode iz ministarstva i dodaju: - Ministarstvo prosvete i školska uprava će pratiti postupanje škole i pružati savetodavnu podršku zaposlenima u preduzimanju svih propisanih mera u skladu sa nadležnostima. U skladu sa procenom, u školu će biti upućen stručno-pedagoški nadzor i prosvetna inspekcija.

Autor: Marija Radić