AKTUELNO

Broj dece kojima je potrebna pomoć lekara porastao je u odnosu na letnje mesece.

Kako kaže dr Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja na beogradskoj opštini Čukarica, uobičajeno je da ona i njene kolege ovih dana po smeni pregledaju oko 40 pacijenata, ali nema razloga za zabrinutost.

- Bilo bi idealno da roditelji mogu da zaštite decu od čestih infekcija kada krenu u vrtiće i škole - priča dr Mitrović.

- Međutim, tu nema čarobnog štapića. Roditelji treba da znaju da je normalno da mala deca imaju osam do 12 infekcija godišnje, a školska nešto manje. Provetravanje prostorija, podizanje higijene na viši nivo, uravnotežena ishrana i san će da budu od pomoći za jačanje imuniteta, ali nisu garant da dete neće da dobije neku od uobičajenih bolesti, koje su na svu sreću ipak bezazlene.

Foto: TV Pink Printscreen

Naša sagovornica objašnjava da su predškolci skloniji infekcijama iz dva razloga. Prvi je da je neophodno vreme da deca steknu imunitet od takozvanih dečjih bolesti, a drugi razlog je što su predškolska deca u neposrednijem kontaktu i nemaju još razvijene navike pranja ruka, kijanja u ruku, ili duvanja nosa.

Kada je reč o padu temperature koji je bio skokovit, dr Mitrović ističe da to nije direktno uticalo na porast obolelih, već duži boravak u zatvorenom, slabije provetravanje i to što je na jesen i u zimu sezona određenih tipova virusa koji bolest izazivaju.

Ambrozija

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, polen ambrozije je u drugoj nedelji septembra bio srednjeg do niskog intenziteta. Stručnjaci napominju da će se pad broja polenskih zrna ove korovske biljke nastaviti, jer ona već u prvom jesenjem mesecu ulazi u završnu fazu cvetanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najveći broj dece ima virusne infekcije, ponekad praćene nižom temperaturom ali i bez temperature - kaže nam.

- Zbog sezone ambrozije imamo nešto više alergijskih manifestacija bolesti, kao što su suzenje očiju, kijanje, kašalj praćen zviždanjem.

Doktorka Mitrović kaže i da se intenzitet gužvi kod pedijatara ne može jasno predvideti, jer zavisi od mnogo faktora, ali u suštini od sredine oktobra, kad se malo zahukta školska godina se isto desi i sa virusima i bakterijama.

Autor: Aleksandra Aras