AKTUELNO

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je u Budimpešti svečanosti povodom 40 godina episkopske službe arhiepiskopa i mitropolita budimskog i administratora temišvarskog gospodina Lukijana u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ministar je nakon koncerta u Palati Vigado istakao da je arhipastirski put mitropolita Lukijana započet u teškim vremenima u kojima su mnogi ljudi izgubili živote, a da 40. godinu svog službovanja proslavlja u zemlji koja je upravo u tom periodu srpskom narodu od susedne postala prijateljska, a iz dana u dan sve više i bratska.

"Srbi i Mađari koji su vekovima delili dobro i zlo danas stoje zajedno. Jedan od najvažnijih razloga za to jeste što je sistem hrišćanskih vrednosti u Evropi ušao u vreme krize i u vreme opasnosti, a nije prvi put da Srbi i Mađari zajednički brane sistem hrišćanskih vrednosti i onu iskonsku, pravu Evropu koju svako od nas voli i nosi u srcu“, rekao je Selaković.

Ministar je naglasio da je u takvom trenutku veliki Božji blagoslov što je upravo mitropolit budimski Lukijan na tronu Budimske mitropolije i što uživa veliko poštovanje i države Srbije i Republike Srpske, ali i države Mađarske, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Upravo ste Vi jedna od osoba koja je i blagoslovila ono što rade i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, a od toga dobro imaju i Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji“, naglasio je Selaković.

Ministar je dodao da po uzoru na mitropolita budimskog Lukijana i državna rukovodstva Srbije i Mađarske, svi treba te bratske, prijateljske, i hrišćanske veze da produbljujemo i da na njima u budućnosti radimo mnogo više kako bismo bili zajedno, jedni druge pazili, čuvali i u budućnosti imali skladne bratske odnose naših naroda.

Naglašavajući da je taj odnos između dva naroda obostran, Selaković je podsetio da prvi put u istoriji na tronu Beogradske nadbiskupije Srbija ima Mađara što je dodatno svedočanstvo naših suštinskih bratskih i prijateljskih odnosa.

Na svečanom koncertu pod pokroviteljstvom Mađarske umetničke akademije u čast 40 godina episkopske službe arhiepiskopa i mitropolita budimskog i temišvarskog gospodina Lukijana, nastupilo je i 80 mladih umetnika iz Srbije.

Autor: Jovana Nerić