AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i svi vernici danas slave Svetog mučenika Mamanta.

Rodom iz Paflagonije, od hrišćanskih znamenitih roditelja, Teodota i Rufine. Roditelji su mu bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici je najpre umro otac; a majka, pošto je njega rodila.

Tako dakle osta novorođenče u tamnici između mrtvih tela svojih roditelja.

No Bog Promislitelj posla angela Svoga nekoj plemenitoj udovi Amiji, kojoj se angel na snu javi i reče, da ide u tamnicu i uzme dete k sebi. Ama izmoli od gradonačelnika dozvolu, da sahrani umrle, a dete uze u svoju kuću.

U školi Mamant pokaza neobičnu bistrinu; a pošto beše kod kuće vaspitan u hrišćanskom duhu, pa on ne poštvaše svoju veru svoju nego je ispovedaše pred svojim vrsnicima ismevajući idole.

U to vreme cara Avrelijana žestoko su proganjani hrišćani.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Neznabošci nisu šteseli ni decu hrišćansku. Mamantu beše 15 godina, kada bi izveden pred cara. Reče mu car, da se bar samo ustima odreče Hrista, na što mu Mamant odgovori: "ni srcem ni ustima ne ću se odreći Boga i Cara moga Isusa Hrista."

Car naredi da ga tuku, svećama pale, i na kraju ga baciše u more. No anđel Božji ga spase i odvede na goru visoku, blizu Kesarije.

Tu je on živeo u samoći i molitvi. Od njegove svetosti divlji zverovi su se pitomili. Najzad i tu bude pronađen od gonitelja i ponovo na muke stavljen.

Pobedivši i silu ognja i divljih zverova Mamant sveti bi proboden trozubcem od nekoga žreca idolskoga. I tako predade dušu svoju svetu Bogu, kome je veran ostao u svima mukama. Od njegovih moštiju dogodiše se mnoga iscelenja bolnih.

Autor: Aleksandra Aras