AKTUELNO

Ekipa portala Pink.rs posetila je manastire Meteori u Grčkoj. Manastir Meteori (Meteori, što u prevodu s grčkog jezika znači “lebdeće kamenje”) predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira koji se nalaze u Kalambaki, gradu u zapadnoj Tesaliji.

Ono što je zanimljivo i nesvakidašnje kada su u pitanju ovi manastiri jeste činjenica da se oni nalaze na stenama-stubovima, a smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore.

Foto: Pink.rs/N. Žugić

Veruje se da su asketi prvi naselili prostor meteora, živeći u pećinama i šupljinama, a monasi su nastanili ovo mesto i već uveliko živeli tamo već od 12.veka. Naime, u 14. veku, bratanac Cara Dušana, Jovan Uroš Nemanjić, posle raspada Dušanovog carstva, bio je vladar, a posle smrti Dušanove prozvao se carem Srba i Grka. Kada je Jovan došao na presto, nije ga intresovalo da vlada, i on je posle godinu dana prepustio taj rad svom jednom rođaku, Vizantiji.

Kako se sreo sa monahom Atanasijem, dopalo mu se sve što radi Atanasije i podržao ga je i priključio mu se u radu, a kako se Jovan zamonašio, veruje se, nikada se nije odrekao krune, ali je darivao manastire i sve ih štitio carskom poveljom. Inače, monah Atanasije, kako se veruje, bio je monah sa Svete Gore. Kako su osmanlije već navirale sa istoka i pirati često pljačkali manastire na Svetoj Gori, Atanasije je okupio 14 monaha i popeo se na najveći meteor i po uzoru na svetogorske manastire napravio manastir, koji danas nosi naziv Veliki Meteor - Preobraženjski manastir

Foto: Pink.rs/N. Žugić

Njih dvojica izgradili su ovaj manastir, a svi se pitaju kako su se u 14.veku popeli gore? Naime, oni su pravili neku vrstu skele preko koje su se peli, a nešto kasnije koristili u i mrežu kojom su oni prelazili, ali i kojom su, kako se veruje, prenosili robu i materijal za izgradnju manastira na sam vrh stena.

Danas, do Velikih Meteora, ima tačno 296 stepenika, a manastir se nalazi na steni koja je visoka 250m, na 618 metara nadmorske visine.

Foto: Pink.rs/N. Žugić

Kako su nastale stene? 

Smatra se da je u pitanju velika geološka starost, što je i vekovima kasnije, pa i dan-danas, cilj istraživanja geologa. Jedan nemački naučnik smatra da je ovaj komplet stena izašao na površinu iz neke ogromne reke koja je tekla hiljadama godina i koja je odlazila u dolinu Tempi. Naravno, ništa još uvek nije dokazano, već je teorija, ali se naučnici bave time.

Jedan od glavnih ciljeva manastira Meteori je približavanje Bogu.

Kako teče život kaluđera u ovim manastirima?

Kaluđeri u ovim manastirima, kako smo uspeli da saznamo i istražimo, žive veoma usklađenim tempom. Naime, oni se osam sati mole u crkvi, nakon toga osam sati rade i ostalih osam sati koriste da se odmaraju, čitaju…Život im se okreće oko saborne crkve, u kojoj oni provode i do 11 sati praznicima. Monasi se sahranjuju na manastirskom grbolju, a nakon 10 godina se iskopavaju. Za sveća se proglašava onaj čije kosti nisu istrulile. 

Na Meteorima, pored manastira Veliki Meteori, nalazi se još pet manastira:

1. Manastir Sveti Stefan - do 1927. godine iznad kapije je stajala ploča na kojoj je pisalo “6770 Jeremija”, jer se veruje da je 1192. godine tu živeo Jeremija sa još nekoliko njih koji du podigli malu kapelu Svetog Stefana.

Foto: Pink.rs/N. Žugić

2. Manastir Svete Trojice - izgrađen u 15. veku i usamljen na steni i jedini manastir koji je opljačkan prilikom čega je odneseno mnogo vrednih stvari iz manastira.

Foto: Pink.rs/N. Žugić

3. Manastir Svetog Nikole - izgrađen na spratove, jer se nalazi na veoma maloj steni, prvi ženski manastir

4. Manstir Rusanu - drugi ženski manastir

5. Manastir Varlam - drugi po veličini manastir na Meteorima, sagrađen je 1541. godine, a ukrašen 1548. godine, dok se danas stara trpezarija koristi kao muzej.

Takođe, ono što je zanimljivo, a što se može videti u samom manastiru Veliki Meteor jesu nojeva jaja u centru. Njihova simbolika je u tome što, veruje se da, kako noj čuva jaja, tako Bog čuva sve, kao i da kako noj peskom zakopa jaje i s daljine ga čuva, da tako Bog zapravo čuva sve vernike. A kada se izvuče sadržaj iz mojevog jajeta stvara se pri svakom pokretu zvuk koji tera inskete i tako čuva ove svetinje od insekata. 

Foto: Pink.rs/N. Žugić

Nažalost, fotografije iz samog manastira nismo uspeli da uslikamo, s obzirom na to da je fotografisanje u samom manastiru zabranjeno, a kako su nam rekli, ukoliko vide da fotografišete krišom imaju pravo da vam izbrišu ne samo te fotografije iz telefona, već i sve ostale. A kako sve to izgleda, možete pogledati u videu u nastavku ovog teksta:

Autor: Nikola Žugić