AKTUELNO

Tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, biće, između ostalog, potpisani dokumenti o saradnji u oblasti nuklearne energije i kritičnih mineralnih sirovina.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, se osvrnula na brojne laži plasirane u pojedinim medijima, koje, kako kaže, postaju opasne i prelaze u širenje panike i zastrašivanje naroda.

Ovo postaje veoma opasno. Građani treba da znaju da ti mediji koji objašnjavaju kako su navodnu ugroženi, jer su nezavisni i objektivni, a kada kompetentna državna institucija i ministrastvo rudarstva i energetike demantuje preko 20 puta u prethodna dva meseca, da je to apsolutna laž i neistina - rekla je Đedović Handanović i dodala:
Imamo na jednom lokalitetu overene rezerve litijuma i nema ih apsolutno ni u jednomdrugom delu Srbije, niti istraživanja aktivnih, niti potencijala, a kamoli otvaranja rudnika. To je potpuno netačno i sada već postaje ozbiljno, mislim da za ovako nešto trebaju da se razmotre i pravne konsekvence. Ne možete konstantno da lažete, da vas neko kompetentan stalno demantuje i da nemate nikakve posledice. Širi se panika i ovo je apsolutno zastrašivanje naroda - rekla je Đedović Handanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Đedović Handanović ističe da je jedini cilj ovakvog širenja panike taj da se pojedini političari domognu vlasti nelegalnim putem.

To im je jedino preostalo, da se narod zastraši i da ti političari i kvazi političari dođu na vlast nelegalnim i nedemokratskim putem, a kvaziekolozi da nastave da pričaju kako ćemo potrovati narod i kako će cela Srbija postati zdravstveno ugrožena. Pritom, u isto vreme, predstavnici Vlade na čelu s apredsednikom republike sede sa naučnom zajednicom, kako bi došli do nekog rešenja, ali to očigledno nikoga ne zanima - rekla je Đedović Handanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona se osvrnula i na posetu predsednika francuske Emanuela Makrona našoj zemlji.

Predsednik Francuske dolazi u bilateralnu posetu, ostaće dva dana i postićiće se niz sporazuma. pričaćemo i o energetici i dugoročnom razmišljanju kako da obezbedimo energetsku sigurnost. Koliko je zapravo važno da jedan svetski lider sa visokom reputacijom dolazi, a francuska je najveći nuklearni operater u celom svetu i zemlja od koje možemo mnogo da naučimo. Naš energetski sektor razvijamo na najbolji mogući način, ne za naredne dve-tri godine, već za narednih 20,30 godina - rekla je Đedović Handanović i dodala:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o energetskoj saradnji i dugoročnom obezbeđivanju energetske sigurnosti u naredne dve do tri decenije. Francuska je najveći nuklearni operater u svetu i zemlja od koje možemo mnogo da naučimo, razmenjujemo znanja i iskustva. Za razliku od Nemačke koja je donela odluku o gašenju nuklearnih elektrana, što je za posledicu imalo uvoz električne energije iz Francuske, oni nisu gasili nuklearne kapacitete koji se između ostalog nalaze i u našem okruženju u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Francuska je ostala tvrdoglava kao što smo i mi pre nekoliko godina kada je u pitanju gašenje termokapaciteta. Energetska kriza je potvrdila da je to bilo ispravno i da pažljivo moramo da planiramo prelazak na obnovljive izvore energije, što želimo da radimo, ali moramo da obezbedimo dovoljno energenata i električne energije za sigurno i stabilno snabdevanje, u čemu nam Francuska može pomoći - rekla je ministarka. Ona je naglasila da su se u javnosti širile neistine da će Srbija uvoziti nuklearni otpad iz Francuske i da to nije moguće -rekla je Đedović Handanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je dodala i da nije istina da Francuska ima interes da izvozi nuklearni otpad u Srbiji.

- Lako je proverljivo šta piše u konvencijama Ujedinjenih nacija, direktivama Evropske unije, francuskim i srpskim zakonima. Nije istina da Francuska ima interes da izvozi nuklearni otpad u Srbiji niti je moguće da mi uvozimo i skladištimo nuklearni otpad. Mediji koji sebe smatraju objektivnim lako mogu da provere ove informacije, a ne da nastavljaju da namerno obmanjuju građane i šire paniku protiv čega ćemo se boriti činjenicama i argumentima - rekla je ministarka. Dodala je da je ove nedelje ekspertska misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila Beograd i razgovarala sa predstavnicima naših institucija -rekla je Đedović Handanović.

Autor: Iva Besarabić