AKTUELNO

I današnji dan doneo je Srbiji tropski toplo vreme, uz temperature do 37°C. Naša zemlja i danas je bila među najtoplijim predelima u Evropi.

Obilnijih pljuskova sa grmljavinom bilo je na jugu i na zapadu zemlje, a u tim predelima je i osvežilo. U košavskom području duvao je jak jugoistočni vetar.

Inače, i Srbija je pod uticajem visinskog ciklona.

Preovladava veoma izraženo jugoistočno strujanje, koje je potisnulo toplotu prema severu, pa su tako večeras temperature u severnoj polovini Srbiji iznad 25 stepeni, u Beogradu je čak 28°C. U južnoj polovini Srbiji osvežilo je, pa je ugodnije, uz temperature od 19 do 24°C.

I dok kiša natapa naš region, u Srbiji je večeras suvo.

Pretežno suvo očekuje se tokom većeg dela noći širom Srbije, tek ponegde sa pljuskovima, a na jugu se pljuskovi očekuju sa grmljavinom.

U Beogradu, u Vojvodini i u košavskom području i dalje se očekuje tropska noć, uz temperature iznad 20°C.

Ipak, tokom jutra u većem delu Srbije i na šire području Beograda može biti pljuskova sa grmljavinom, samo će u severnim i centralnim predelima Vojvodine biti suvo.

Tokom dana na severu Srbije biće uglavnom suvo, naročito u Vojvodini. U ostalim predelima biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a ponegde se očekuju i grmljavinske oluje.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 35°C, u Beogradu do 32°C.

Srbija će i tokom utorka biti u prednjem delu ciklona sa Mediterana, pa se očekuju veoma izražena jugoistočna strujanja. U košavskom području i dalje jak jugoistočni vetar, naročito ujutro, potom u slabljenju.

U sredu će se centar ciklona odmaknuti istočnije, pa će se nad Srbijom uspostaviti severozapadno visinsko strujanje, uz priliv svežije vazdušne mase.

U Srbiji u sredu promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar u skretanju na severozapadni, posle podne i uveče povremeno i pojačan, u vreme pljuskova i jak.

Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske oluje i nepogode. Jutarnja temperatura od 16 do 22°C, maksimalna dnevna od 28 do 32°C.

U Srbiji u četvrtak svežije i sunčano, uz razvoj dnevne oblačnosti. Ponegde se očekuje i ređa pojava pljuska.

U petak i u subotu sunčano. Za vikend tropski toplo, temperatura od 32 do 36°C.

U nedelju se ponegde očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Autor: Marija Radić