AKTUELNO

Danijel Zlatković je ime koje danas odjekuje u svetu kulinarstva, posebno među ljubiteljima pica. Njegova priča je inspirativna i govori o tome kako posvećenost, strast i neprestano učenje mogu dovesti do neverovatnog uspeha, čak i kada počinjete od nule.

Danijelova karijera počela je skromno. "Kada sam počinjao, nisam znao ništa o pravljenju pice," priznaje Danijel. Sve je počelo sa pozajmljenim mikserom i peći. Bez mnogo znanja, ali sa puno entuzijazma, Danijel je krenuo da radi u lokalnim pekarama, restoranima brze hrane i picerijama. Međutim, njegovu želju za usavršavanjem ništa nije moglo da zaustavi, pa je odlučio da ode u Italiju – kolevku pice – kako bi izučio sve tajne ovog zanata.

Foto: Privatna arhiva

"Za tri godine obišao sam celu Italiju, istražujući tehnike i sirovine u proizvodnji pice," kaže Danije za Pink.rs.

Foto: Privatna arhiva

Ova odluka pokazala se presudnom za njegov dalji razvoj. Danijel je učio od najboljih, upijao znanje i veštine koje su ga postepeno oblikovale u vrhunskog pica majstora. Njegova posvećenost i trud su se isplatili kada je 2022. godine u Palermu osvojio titulu svetskog šampiona u pravljenju pice. Od tada je osvojio desetine zlatnih medalja i drugih priznanja, a podršku su mu pružili i vrhunski italijanski proizvođači brašna i sirovina.

Foto: Privatna arhiva

Ipak, Danijel veruje da pravi uspeh ne zavisi od skupih alata i opreme. "Presudno je da budeš posvećen," ističe on. "Svako može da ti prenese znanje, ali niko ne može da te nauči da budeš nečemu posvećen!"

Foto: Privatna arhiva

Upravo iz te misli rodila se ideja o Akademiji za Pizza majstore, kroz koju je do sada prošlo više od 300 ljudi. "Najvažnija stvar koju sam naučio je suština radnog procesa u proizvodnji testa i razlozi zašto nešto radimo na određeni način," objašnjava Danijel. Kroz svoju akademiju, on ne samo da deli svoje znanje, već i inspiriše i ohrabruje druge da se upuste u ovaj zanat, bez obzira na njihovo trenutno znanje ili dostupnu opremu.

Foto: Privatna arhiva

Mnogi koji su prošli kroz Danijelovu obuku kažu da im je to znanje presudno uticalo na karijeru.

Foto: Privatna arhiva

"Najvažnija stvar im je bila to što sam im razložio proces proizvodnje pice korak po korak," kaže Danijel.

Foto: Privatna arhiva

Danijel nije samo mentor onima koji žele da postanu profesionalni pica majstori; on pomaže i onima koji jednostavno žele da savladaju veštinu pravljenja savršene pice za svoju porodicu i prijatelje.

Priča Danijela Zlatkovića pokazuje da je ključ svakog uspeha u posvećenosti i želji za neprestanim učenjem, a njegova akademija nastavlja da inspiriše i pomaže mnogima da postanu vrhunski majstori u pravljenju pica.

Autor: P. J.