AKTUELNO

Glavno pitanje svih budućih penzionera je koliko će njihova penzija iznositi kada stignu do nje.

Uz ovu računicu mogu dodati i naredno povećanje penzija koje je najavljeno u iznosu od 11 odsto i najverovatnije i pre januara naredne godine.

Prema računici „Blic Biznisa“, ukoliko ste 40 godina radnog staža u proseku zarađivali 70.000 dinara nakon povećanja sleduje im penzija od 50.006 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 64.190 dinara.

Tako će najniže penzije za zaposlene iznositi oko 25.000 dinara, a iz kategorije poljoprivrednika oko 19.600.

Prosečna penzija za januar 2024. godine iznosila je oko 45.700 dinara.

Ovo je formula za računanje penzija

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna, ali je suština u tome da je visina penzije, praktično, jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Ključni faktori za visinu penzije visina primanja i broj godina radnog staža, ali i republički prosek u određenoj godini.

Pre toga se računa lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom.

U svakom slučaju, Fond PIO nudi građanima uslugu e-kalkulator pomoću koje mogu, unošenjem potrebnih podataka, dobiti procenu kolika ih penzija očekuje.

Povećanje penzija od 11 odsto (oko 5.000 za prosečnu penziju) najavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakavši da će se boriti da ono bude i pre sledeće godine.

Autor: Dalibor Stankov