AKTUELNO

Pravoslavni vernici 28. avgusta proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu, a za taj praznik se pripremaju postom koji se naziva Gospojinski i počinje sutra, 14. avgusta, na praznik Svetih mučenika Makaveja.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Zbog ovog posta mnogi vernici su se prethodnih dana interesovali oko cene riba.

Sveža riba je, zanimljivo, jeftinija u velikim marketima, pa se tako cena za kilogram šarana kreće od oko 570 do 600 dinara. Kologram kalifornijske pastrmke u prodavnicama je od 580 do 700 dinara, orade od 1.100 d 1.250 dinara, brancina od 1.100 do 1.250 dinara. Kilogram oslića je oko 460 dinara, a najskuplji je, naravno, filet lososa koji košta oko 2.300 dinara.

Na pijacama su pak cene nešto skuplje, pa je tako za kilogram šarana potrebno izdvojiti od 699 dinara.

- Kilogram skuše je 469 dinara, orade je 1.349 dinara, brancina 1.490 dinara, a lososa 2.700 dinara - kažu za Kurir u jednoj ribarnici na Bajlonijevoj pijaci.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Cene su znatno više ukoliko se kupuje pečena riba, pa je tako cena pečene skuše, kako nam objašnjavaju, 1.059 dinara, lososa 4.000 dinara, šarana 2.190 dinara, a brancina 2.400 dinara.

Gospoijnski post je najkraći od četiri velika godišnja posta, stroži je od božićnog i apostolskog, jer se sve vreme posti na vodi. Izuzetak je nedelja, kada je dopušteno konzumirati vino i ulje.

Međutim, iako je, u principu, dozvoljeno jesti ribu samo na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta, mnogi vernici se ne pridržavaju slepo toga, već praktikuju malo blaži post.

Inače, kada pričamo o postu, najčešće govorimo o hrani, ali post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već, kako su navodili crkveni velikodostojnici, vernici i sveštena lica, post prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačavanju molitava i činjenju dobrih dela.

Autor: Aleksandra Aras