AKTUELNO

Po motivima romana „Hajduk Stanko” Janka Veselinovića još 1966. godine nastali su "Mačvanska svadba" i "Hajdučko veče"., koje organizuje Turistička organizacija Bogatić.

- Okupljanje svatova kod mladoženjine kuće, odlazak po nevestu, venčanje i povratak mladoženjinoj kući prikazani su na Mačvanskoj svadbi, koja se već decenijama organizuje u Bogatiću - kaže Ivan Knežević, direktor Turističke organizacije Bogatić.

Foto: Pink.rs

Svadbenu kolonu sačinjava dvadesetak fijakera, bogato okićenih cvećem i peškirima. U fijakerima svatovi obučeni u mačvansku narodnu nošnju. Kupovina i izvođenje neveste i ostali običaji obavljeni su u Sovljaku ispod stoletetnih lipa.

Foto: Pink.rs

- Mladi ljudi se trude da zadržaju tradiciju svadbenih običaja Mačve. Dobila sam priliku da budem mlada na ovoj manifestaciji, što je želja svake devojke iz Folklornog ansambla "Đido" - kaže Sara Ostojić.

Svadbena kolona uputila ka obali Drine gde se obavlja ostatak običaja, dovođenje neveste u novi dom, prenošenje preko praga, bacanje sita i jabuke preko krova kuće.

Foto: Pink.rs

Ognjen Vulović kaže da je velika odgovornost biti mladoženja. Uloga zahteva da se bude na visini zadatka, ispoštuje kum, stari svat, dever, svatovi.

Foto: Pink.rs

Nakon svadbe, organizovan je izbor za harambašu. Pobednik je Aleksandar Krajišnik iz Majura, vicešampion Dragorad Mašić iz Dublja, a trećeplasirani Miloš Paunić iz Badovinaca.

Autor: Iva Besarabić