AKTUELNO

U Vrnjačkoj Banji od 13. do 18. avgusta biće održan 48. Festival posvećen scenaristima i njihovom delu.

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, kaže da je ovo deo programa funkcionisanja lokalne samouprave pogotovo u tom delu kulturnog života Vrnjačke Banje.

- Približavamo se jubileju od pola veka, Festival nije prekidan ni u momentima kada je Srbija imala, odnosno tada Jugoslavija, a kasnije Srbija, teška iskušenja i ratna. Festival se održavao, što je za veliku pohvalu - rekao je Đurović.

Kada je reč o posećenosti, atraktivnosti, konkurentnosti i sadržajnosti u poslednje vreme Festival doživljava renesansu.

- Imamo veliki benefit od toga, jer velika je posećenost, veliki je broj noćenja, popunjeni kapaciteti, velika potrošnja, i to je ono što je, zapravo, politika naše opštine - dodao je Đurović.

Prema njegovim rečima, Festival se održava na više lokacija.

- Glavni događaje je na letnjoj pozornici. Mi kažemo hram kulture, naše Vrnjačke Banje. Ono što krasi, možda, sam Festival je taj kanski prilaz, crveni tepih, intervjui i slikanje svih glumaca. Prošle i pretprošle godine je bilo više od 300 glumaca - naglasio je Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

U skladu sa samim razvojem Vrnjačke Banje, sa izgradnjom novih hotela, novih turističkih atrakcija, opština se pozicionira u sam vrh srpskog turizma, možemo reći, i sam je vrh banjskog turizma Evrope.

Đurović je dodao da je ovo dodatni podsticaj za ljude da posete Vrnjačku Banju.

Vrnjačka Banja ima 27 organizovanih bazena, dva akvaparka... često dobijamo epitet srpsko more. Leto u Vrnjačkoj Banji je na visokom nivou.

On navodi da su kapaciteti apsolutno puni.

Pomenuo je i La fest - Festival elektrosnke muzike, gde se očekuje nekoliko desetina posetilaca i to iz inostranstva, a sutra uveče se održava i Festival vina.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja, kaže da su podjednako bitni i takmičarski i prateći program Festivala.

Milenković je istakao da je prateći program festivala usmeren, dakle, ka tematskom usmerenju Festivala, a to je scenario.

- U ovogodišnjem izdanju imamo 11 filmova u takmičarskoj formi, od čega tri premijere, to je nekih 30 odsto - dodao je Milenković.

- Nastavljamo u pravcu koji je bitan i za celokopnu organizaciju Festivala, a to je prepoznatlivost Vrnjačke Banje kroz Festival filmskog scenarija. Vrlo nam je bitna podrška koju imamo od svih relevantnih institucija. Dakle, prvo, treba reći, opštine Vrnjačka Banja, Filmskog centra Srbije i kao krovne institucije Ministarstvo kulture Srbije - naveo je Milenković.

- Prateći program Festivala nam je, kao što sam rekao, vrlo bitan. Pored simpoziuma koji će imati na temu krimi film u regionalnoj kinematografiji, posvećen je Paolu Pavličiću, hrvatskom akademiku i scenaristi, tu je i Škola dramaturgije, koju pohađaju studenti sa Fakulteta dramskih umetnosti, sa Fakulteta umetnosti iz Novog Sada i iz Banja Luka - dodao je Milenković.

Foto: TV Pink Printscreen

Jugodrom će biti premiijerno prikazan

Kosta Peševski, scenarista filma "Jugodrom", kaže da je to provbitno bilo zamišljeno kao pozorišna drama, napisana pre pet godina. - Onda su me pozvali iz Apolona i adaptirao sam je i film će imati premijeru na Festivalu u Vrnjačkoj Banji, mada je već na platformi Apolon od maja - rekao je Peševski.

Autor: Snežana Milovanov