AKTUELNO

Pripadnici saobraćajne policije, u okviru međunarodne akcije kontrole saobraćaja, do nedelje 11. avgusta sprovode pojačanu kontrolu saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Akcija se istovremeno sprovodi u 31 evropskoj državi članici ROADPOL-a - Evropske mreže saobraćajnih policija. Stručnjaci navode da je broj saobraćajnih nesreća tokom leta povećan jer je broj učesnika u saobraćaju usled lepog vremena povećan.

Pukovnik Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, istakao je za Pink da što je veća sudarna brzina, to su posledice veće.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako je na primer, brzina automobila 40 kilometara na sat, i ako dođe do kontakta vozila i pešaka, pešak može da prođe sa lakšim telesnim povredama, a ako je 60 kilometara na sat, najčešće dolazi do smrtnog ishoda - rekao je Belancan.

U aprilskoj akciji, ona je sprovedena u 31 zemlji, bilo je 36.000 otkrivenih prekršaja, a čak 6.000 je bilo u zoni pešačkih prelaza.

- Pešaci su najranjivija kategorija, i oni pri kontaktu sa vozilom najviše stradaju - rekao je Belancan.

Foto: TV Pink Printscreen

Od 1. spetembra će na svim mestima gde treba, biti pripadnika policije, sve uprave su dobile nalog da izvrše opservacije škole, navodi Belancan, dodajući da se u narednom periodu oko škola više raditi.

- 1. septembra sve mora da bude utegnuto - rekao je potom Belancan.

Autor: Dubravka Bošković