AKTUELNO

Sa ovogodišnjim sloganom festivala “AI STVARA ALI ČOVEK SANJA”, festival otvara temu o granicama između tehnologije i ljudske kreativnosti, istražujući kako se ove dve sfere međusobno prepliću i utiču na budućnost kinematografije.

Jedini pravi 48. Festival Filmskog scenarija – Gorki list u Vrnjačkoj Banji, posvećen scenaristima i njihovom delu biće održan ove godine od 13. do 18. avgusta. Od pre nekoliko godina ova glamurozna manifestacija u čast idejnih tvoraca filmske produkcije u Srbiji ima kao najavu simpatične igrane skečeve uz učešće naših najpoznatijih glumaca. Sa ovogodišnjim sloganom festivala “AI STVARA ALI ČOVEK SANJA”, festival otvara temu o granicama između tehnologije i ljudske kreativnosti, istražujući kako se ove dve sfere međusobno prepliću i utiču na budućnost kinematografije. Upravo na ovu temu snimljen je promo video gde publika može da vidi zanimljiv nastavak priče u odnosu na skeč od predhodne godine. 

Foto: Promo

Foto: Promo

U promo videu igraju Miki Manojlović u ulozi profesora i robot Predrag Dedić. Festival se ove godine fokusira na važnost scenarista i njihovih dela, ističući prednost ljudskog faktora u svetu filma naspram rastuće uloge veštačke inteligencije. Kroz ovaj program, festival teži da pruži podršku scenaristima, prepoznajući njihovu umetnost i doprinos kinematografiji. AI je koristan alat koji može podržati proces pisanja scenarija, ali ne može zameniti ljudsku maštu i kreativnost. Scenaristi su i dalje ključni u stvaranju priča koje inspirišu, zabavljaju i povezuju ljude širom sveta. U svetu gde "AI stvara, a čovek sanja," najlepše priče i dalje dolaze iz ljudskog uma i srca.

Festival predstavlja platformu za kritičko promišljanje o ovim temama, razmenu ideja i istraživanje kako tehnološki napredak može obogatiti, ali i izazvati tradicionalne procese pisanja scenarija i dramaturgije. Radujemo se vašem prisustvu i nadamo se da će festival biti inspirativan za sve učesnike. Dokažimo da ljudska mašta i snovi kojima težimo nemaju granica i da imaju ono što AI nikada neće imati, kako je i potvrdio izjavom reditelj festivala Marko Jovičić „Tačno je da AI stvara ali čovek sanja“.

Foto: Promo/Nanad Matović, Tanja Pavlović

Gorki list je, dugi niz godina, ponosni generalni pokrovitelj Festivala filmskog scenarija posvećen ljubiteljima i stvaraocima filmske umetnosti koji osvetljava bitnu ulogu scenarija u svetu kinematografije. Kroz pažljivo odabrana višegodišnja partnerstva, Gorki list doprinosi popularizaciji i afirmaciji domaćih autora i umetnika u svim sferama, naročito u oblasti filma i tradicionalno nagrađuje posvećene vizionare priznanjem za najbolji film - uvažavajući mišljenje verne publike i prepoznajući značaj scenarija kroz čiju snagu i autentičnost doživljavamo umetničke vrednosti filma.

Pokrovitelji Festivala su Filmski centar Srbije, Kulturni centar Vrnjačka Banja, Opstina Vrnjačka Banja, Ministarstvo kulture, Turistička organizacija Vrnjačka Banja, Gorki list, Telekom Srbija, Apollon, Grand kafa, Hotel Kocka, Hotel Pegaz, Vila Emilija, Cockta i Birra Moretti.

Foto: Promo

Autor: M.Đ.