AKTUELNO

Marija iz Beočina je na mrežama podelila vrlo neprijatan susret iz svog doma kada je ušavši u kupatilo "naletela" na strašan prizor.

Naime, kako je objavila, u kući je zatekla ogromnog dlakavog pauka za kog su stručnjaci utvrdili da je reč o vrsti "hogna radiata".

Marija otkriva kako se rešila ovog zastrašujućeg insekta.

Ogroman dlakavi pauk kojeg, kako kaže Marija, zovu i vuk-pauk zbog dlačica kojima je pokriven ju je preplašio kada je ušla u kupatilo i videla ga s obzirom da se boji i običnog domaćeg puka.

"Zaista je jeziv. Za mene, koja se bojim i običnog domaćeg pauka, ovo je bio baš šok sam ga ugledala", kaže Marija.

Mnogi su se nadovezali na njenu objavu i takođe istakli da ni njima ne bi bilo svejedno kada bi ga ugledali u svom okruženju.

"Ovo je vrsta zbog koje bi mi sada pravili sahranu", "Ne smem više da uđem u kupatilo", "Preselila bih se na onaj svet u momentu", "Vraćali bi me iz mrtvih", "Pala bih u nesvest", samo su neki od komentara preplašenih kornika mreža.

Zahvaljujući suprugu, kako kaže Marija, pauka su se rešili odmah.

- Suprug ga je nekako namamio u praznu teglu i onda ga je izneo napolje - priča Marija.

Kako objašnjava fejsbuk profil "Paukovi Srbije", hogna radiata je veliki dlakavi bezopasni vuk-pauk. Susret sa njim često uplaši ljude, ali nema razloga za strah.

- Ova veoma aktivna i živahna vrsta jeste jedan od naših najvećih paukova, ali vrlo je plašljiva i ima slabe zube (helicere) pa ne može da vas ujede i povredi. Osim što je velika i dlakava (veličina ženke maksimalno 2,5 centimetara, a mužjak je manji), preferira topla, suva staništa. Najčešće se nalazi na livadama, pašnjacima, otvorenim šumama i stepama. Aktivana je tokom dana, mada može da se sretne i noću. Mužjaci aktivno traže svoju ženku u vreme parenja pa najćešće zalutaju u nečiji dom. Zalutaju i ženke u potrazi za hranom i hladovinom ako je jako toplo. Hogne su vrlo posvećene majke. Vrećicu sa jajima (kokon) nose sa sobom do izleganja mladih, a kad mladi stignu, nosi ih na ledjima dok se ne osamostale - objasnili su.

Autor: Snežana Milovanov