AKTUELNO

Lexus, Toyota i Mini predstavljaju tri najpouzdanija proizvođača automobila na prošlogodišnjoj listi pouzdanosti koju objavljuje Consumer Reports u Americi. Na listi ih prati Honda, čiji luksuzni segment Acura zauzima četvrto mesto, dok glavni brend Honda upotpunjuje top pet.

Consumer Reports svake godine vrši opsežno istraživanje među svojim članovima kako bi prikupili podatke o problemima koje su vlasnici iskusili sa svojim automobilima u proteklih 12 meseci. Za prošlogodišnju listu pouzdanosti, organizacija je sakupila informacije o preko 330,000 vozila, proizvedenih između 2000. i 2023. godine, uključujući i nekoliko modela iz 2024. godine koji su već dostupni na tržištu.

Rezultati istraživanja pokazuju da azijski proizvođači automobila i dalje drže primat u pogledu pouzdanosti, sa sedam od deset najpouzdanijih brendova koji dolaze iz Azije. Ovo je trend koji se nastavlja već nekoliko godina i potvrđuje dominaciju azijskih proizvođača u ovoj oblasti.


Evropski proizvođači su se takođe dobro pozicionirali, sa prosečnom ocenom pouzdanosti od 46. Tri evropska brenda našla su se među deset najpouzdanijih, dok američki proizvođači zaostaju sa prosečnom ocenom od 39.

Tip vozila takođe igra značajnu ulogu u oceni pouzdanosti. Limuzine, hečbekovi i karavani su i dalje na vrhu po pouzdanosti sa prosečnom ocenom od 57 na skali od 0 do 100. SUV-ovi i minivani takođe prate ovaj trend sa ocenama od 50 i 45, respektivno.

Džejk Fišer, viši direktor za testiranje automobila u Consumer Reports, naglasio je: "Iako limuzine trenutno nisu popularne među potrošačima, pokazale su se kao veoma pouzdane. One često sadrže manje najnovijih tehnologija i funkcija koje mogu izazvati probleme pre nego što se greške otklone."

Na dnu liste se nalaze pikapovi sa prosečnom ocenom pouzdanosti od 41. Interesantno je primetiti da su neki visoko cenjeni brendovi poput Mercedesa zabeležili niske ocene, sa Mercedesovim modelima kao što su C-Class, EQS, GLA, GLB, GLE koji se nalaze na 29. mestu od 30 rangiranih, sa ocenom od samo 23.

Autor: Dubravka Bošković