AKTUELNO

Grčka je godinama unazad jedna od omiljenih zemalja za letovanje naših građana i u jeku sezone već su se stvorile velike gužve na graničnim prelazima.

Ono što je bitno za sve turiste da znaju koji putuju kolima do letovališta je da im je osim standardne opreme za prvu pomoć u kolima za vožnju po Srbiji, pre puta za Grčku neophodno je nabaviti i protivpožarni aparat.

U Fejsbuk grupi Grckainfo pojavila se objava jednog člana koji je podsetio vozače na ovu bitnu stvar da ne biste platili kaznu ili da vas čak isključe iz saobraćaja.

- Samo jedna napomena za sve koji putuju kolima za Grčku i ne samo za Grčku već za većinu zemalja. Naime u obaveznu opremu spada i pp aparat u kolima, ali ovi aparati se prodaju bez nalepnice atesta što je obaveza da je aparat ispravan sa datumom važenja šest meseci za s aparate npr. S 1 aparat se puni i testira u ovlašćenom servisu vatrogasnog saveza ili vatrogasne stanice u svakom mestu, a na sajtu možete naći spisak servisa i njegovo punjenje i servisiranje košta par stotina dinara - navodi se u objavi i dodaje:

- Na granicama vam možda i neće proveravati, ali svaka policijska patrola ima na to pravo prilikom vršenja kontrole, a kazne nisu nimalo zanemarujuće s time da imaju pravo da vas isključe iz saobraćaja zbog neispravne opreme.

Takođe proverite i rok važnosti kompleta prve pomoći odnosno njihov rok upotrebe.

- Ovo napominjem jer je bilo slučajeva neprijatnosti nekih mojih prijatelja, a cena je mizerna u odnosu na probleme koji su imali. Srećan put svima i prijatan odmor - napisao je ovaj član.

Ostali članovi grupe u komentarima su napisali da pregled S-2 aparata u ovlašćenom servisu košta oko 500 dinara, da pregled važi šest meseci.

- Da rezimiramo: za *sva* vozila je obavezan pp aparat i to tip *S2* koji mora biti atestiran u vatrogasnom društvu ili specijalizovanoj firmi. Orijentaciono trošak je između 4.000 i 5.000. Nije moguće pozajmljivanje tj. prenošenje iz vozila u vozilo jer se atest vezuje za registarske tablice - navodi se u jednom od komentara.

Autor: Dalibor Stankov