AKTUELNO

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" Beograd će i tokom sutrašnjeg dana sprovoditi akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji grada Beograda uređajima sa vode i zemlje, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili.

Suzbijanje komaraca počeće u ranim jutarnjim časovima od 3.00 sata, posle ponoći, navodi se u saopštenju JKP "Gradska čistoća".

Tretmanom će biti obuhvaćeni lokaliteti Ada Ciganlija, Ada Međica, Bežanijski Zimovnik, Savski kej uz Blokove 70,70a, 44, 45, Zemunski kej i park Ušće, Novo Bežanijsko groblje, Zelengorska ulica, Vinča uz Dunav, Ritopek, Grocka uz Dunav, Brestovik.

Takođe, biće obuhvaćen i nasip od Progara ka Jakovu, SC "Surčin", naselja Ključ i Grmovac, Bojčinska šuma, nasip Progar, kanali u Boljevcima i Nautičko selo, Profesorska kolonija, Botančka bašta, Mirijevo, Zeleno brdo, Mali Mokri Lug, Veliki Mokri Lug, Konjarnik, Kumodraž, Lekino brdo, Šumice, Jajinci, kolonija Radomira Markovića, naselje Vojvode Vlahovića, Cvetanova Ćuprija, Vreoci – Lazarevac, Veliki Crljeni, Petka, Šopić, Novi Medoševac i Rasadnik.

Preparati koje ekipe JKP "Gradska čistoća" Beograd koriste za tretman suzbijanja komaraca registrovani su od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, pa građani nemaju razloga za strah.

Foto: Pixabay.com

Apelujemo na sugrađane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume, stara burad, kao i da koriste repelente i propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju, te da ekipama "Gradske čistoće" omoguće nesmetan rad, jer će ove godine to biti izuzetno važno, imajući u vidu veoma nepovoljne vremenske uslove.

Takođe, apelujemo i na pčelare, da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Ekipe JKP "Gradska čistoća" nastaviće da sprovode akcije suzbijanja komaraca i u narednim danima ukoliko to dozvole vremenske prilike.

Ukoliko građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu, o tome mogu da obaveste servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11- 0 -11 radnim danima od 7 do 22 sata, i subotom od 8 do 14 sati.

Autor: Marija Radić