AKTUELNO

10 jula, pre tačno 163 godine rođen je najveći um koga je čovečanstvo ikada imalo, a čije ideje i dan danas inspirišu neke nove, mlade umove, u potrazi za svetom u kome će čovek živeti u harmoniji sa prirodom i sa samim sobom.

Naime, davne 1856. rođen je Nikola Tesla. Kao četvrto dete u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina i popadije Georgine, koji su osim njega imali još sina Daneta i ćerke Angelinu, Milku i Maricu.

Foto: Printscreen YouTube

Tim povodom, televizija Pink posetila je muzej u Beogradu, koji se nalazi u Krunskoj ulici.

Foto: Printscreen YouTube

Direktorka muzeja Nikola Tesla Ivona Jeftić istakla je da je posećenost muzeju nikada veća, a da je prošle godine zabeleženo 170.000 posetilaca, što je rekord.

Foto: Printscreen YouTube

- Svakoga dana imamo redove ispred muzeja, ljudi nestrpljivo čekaju da vide šta smo im to pipremili - rekla je Jeftić, pa dodala:

- Imamo Tesline lične predmete, desno je memorijalni deo muzeja, tu su njegovi posmrtni ostaci, tu smo posebni u celom svetu - rekla je Jeftić.

Foto: Printscreen YouTube

Jeftić je navela da postoji i gostujuća Teslina izložba koja ide po čitavom svetu.

- Bili smo u Buenos Airesu, Japanu, Šangaju, Saragosi, Milanu, u Rimu smo nedavno imali premijeru igrano-dokumentarnog filma. Prvo smo bili u Vašingtonu, u našoj ambasadi, posle toga Čikago, Njujork... - rekla je ona.

Foto: Printscreen YouTube

Ono što je krucijalno, i na čemu insistiram je akcenat na Teslinom srpskom, pravoslavnom poreklu, i u tom duhu je čitav film.

Film je titlovan na 11 jezika.

Autor: Dubravka Bošković