AKTUELNO

Specijalista ishrane zdravih i bolesnih prof. dr Veroslava Stanković ističe da se putem znoja najviše gubi kalijum, a ako dođe do deficita istog, može doći do poremećaja u radu srčanog ritma.

Paradajz, pomorandža i banana su puni kalijuma, navela je ona.

- Leti treba jesti sve zeleno, obojeno voće i povrće, mineralne materije... Bareno, sirovo voće i povrće i flaširana voda su neophodni za nadoknadu elektrolita - rekla je ona.

Preterani unos obične vode može da izazove posledice u vidu razređivanja elektrolita, dodala je potom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vitamni C je potreban u ovom periodu godine, i možemo slobodnod a ga uzimamo kao suplement. On se brzo gubi kod stresa, a nemamo rezerve. Samo ga malo ima u leukocitima - priča Stanković.

Ukoliko je ishrana siromašna povrćem, voćem i cinkom, može da se uzima suplement, ali uz savet lekara, nikako na svoju ruku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od masti može doći do infarkta i šloga, zato ne treba preterivati sa mesom u ovom periodu - dodala je Stanković.

IDEALAN MENI ZA VRUĆE DANE

Prvo ujutru dve čaše vode, jer ako noću ne pijemo vodu, dolazi do zgrušavanja krvi. Doručak: Kefir ili kiselo mleko jedno parče hleba, tunjevina i kuvano jaje, koje smo skuvali veče pre. Ručak: Hladni potaž i neko parče mesa, hleba Večera: grilovano povrće, parče hleba i salata i neki mlečni proizvod Između obroka - Voće

Autor: Dubravka Bošković